Zoeken naar grip op het verleden
Erwin Mortier baseerde zijn debuutroman "Marcel" op autobiografische gegevens. In deze roman kijk je door de ogen van een kind naar de gevolgen van een gebeurtenis uit het verleden in het heden. De hoofdpersoon groeit op bij zijn grootouders waar de dood van de broer van de grootmoeder nog een sluier legt op de dagelijkse gang van zaken. De broer van de grootmoeder, Marcel, streed in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Duitsers en sneuvelde aan het Oostfront.
In "De onbevlekte" zijn we tientallen jaren verder: de grootvader is overleden en groot-moeder Andrea staat op het punt om haar huis, maar niet haar verleden te verlaten om naar een woonzorgcentrum te gaan. Haar kleinzoon, ook Marcel geheten, komt voor de laatste keer logeren bij zijn grootmoeder. Hij is nieuwsgierig naar de geschiedenis en de keuzes van zijn oudoom.
Als je Mortiers debuutroman hebt gelezen, dan is "De onbevlekte" een totaal andere leeservaring.
De schrijver kiest niet voor het perspectief van een naïef jongetje. Hij laat nu verschillende mensen aan het woord: de grootmoeder die haar jeugd met haar broer de revue laat passeren, kleinzoon Marcel die met een zekere weemoed afscheid neemt van het huis waarin hij voor een groot deel is opgevoed en, via brieven vanaf het front, ook met de soldaat Marcel zelf. De grootmoeder is even vastberaden, eigenzinnig en zelfstandig als in het debuut, maar Mortier zet haar met meer mededogen en liefde neer.
De taal in deze kleine roman is prachtig, vaak poëtisch en voelt Vlaams aan, een pareltje om te savoureren.
"De zon schept lepels licht uit over onze wereld. Het is morgen, de boomkruinen verven als penselen de hemel in het zuiverste blauw. Het koren rijpt. De aren buigen door onder het gewicht van het graan, hun zwellend nageslacht. Straks zullen ze vergelen en slaat de sikkel toe."
"In de duisternis voelde ik hoe ze onder mijn handen haar schouders optrok. Het eeuwige gebaar van haar schuld en haar schaamte, alsof ze de mantel van het verleden van zich af wilde schudden. Ik heb het haar zo vaak zien doen. Soms kon ik me eraan ergeren. Vaker vond ik het aandoenlijk."
Synopsis
De dochter van een Vlaamse boerenfamilie vertelt het verhaal van haar in de oorlog gesneuvelde broer en van haar moeder.