Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Je gaat maar één dag dood en dat is de dag dat je doodgaat: alle andere dagen leef je” (Winnie The Pooh)

2 augustus 2022

Mooi gevonden van actrice en auteur Leen Dendievel, deze wijze raad van Winnie The Pooh! Als ervaringsdeskundige weet LD hoe moeilijk of makkelijk het is om te ademen. Geen betere manier om de essentie van ‘Asem’ te vatten.

Als je een spannende thriller had verwacht, kom je inderdaad bedrogen uit. ‘Asem’ is een praktisch en makkelijk verteerbaar boek over wat angst is en met je doet. In 12 hoofdstukjes vertelt LD op een eenvoudige manier haar eigen ervaringen en die van bekende acteurs, zangers, auteurs over de effecten ervan op je ademhaling (onbewuste hyperventilatie), je spijsvertering, je hart en organen, je hersenen en zelfs je huid, ook al is de tolerantiedrempel natuurlijk bij iedereen anders.
LD legde haar oor te luisteren bij experten zoals psychiater Dirk De Wachter en cardioloog Dr. Brugada voor haar uitleg over de werking uit van de hippocampus en de amygdala en de mogelijke herkomst van angststoornissen (trauma’s in de kindertijd, perfectionisme, hooggevoeligheid, de interne gedachtenstroom enz.). Ze heeft het over hoe gedachten je dag conditioneren zoals het belletje Pavlov’s kwijlende hond of hoe een enkele gebeurtenis je helemaal uit evenwicht kan brengen. Vervolgens beschrijft ze de gevolgen van angst op je sociale leven (gegeneraliseerd angstsyndroom GAS), pleinvrees, hypochondrie, burnout, slecht slapen enz. Ze vertelt wat je best niet eet of drinkt (mijd de klassiekers als alcohol, cafeïne, dierlijke producten, suiker) en wat je lichaam en geest, naast mindfulness, dan wel nodig heeft om die lastige gevoelens te lijf te gaan (magnesium, zink, calcium, B- vitamines, ijzer, omega3 ...).

Angst en stress worden vanuit alle hoeken belicht, maar altijd luchtig opgeklopt met een gedicht dat rechtstreeks vanuit haar hoofd en hart naar het blad lijkt te vloeien. Ook afsluiten doet ze met deze kunstvorm. Ze schreeuwt erin uit hoe erg ze weg wil van wat ze voelt in dat lichaam, weg van de controle en het perfectionisme.
Ze wil de vlucht vooruit, en leven! Zoals Winnie the Pooh. 😊

Een moedig en bemoedigend boekje!

Synopsis

Persoonlijk verslag door de Belgische actrice en schrijfster over haar angst- en paniekaanvallen en haar strijd daartegen.

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Asem
Titel:
Asem
Auteur:
Leen Dendievel
# pagina's:
255 p.
Uitgeverij:
Horizon
ISBN:
9789492958174
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Angsten
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips