Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Meer dan de minotaurus

25 augustus 2022

Als dochters van Minos, koning van Kreta, moeten Ariadne en Phaedra ieder jaar toezien hoe 14 Atheense kinderen geofferd worden aan hun halfbroer de minotaurus. Wanneer de Atheense prins Theseus zich vrijwillig opgeeft, in de hoop het monster te doden, valt Ariadne meteen voor zijn knap uiterlijk en heroïsche verhalen. Ze belooft hem hulp en vraagt in ruil om haar mee te nemen, weg van de toorn van haar vader.

Jennifer Saint debuteerde met dit verhaal over Ariadne. Ik las al eerder Elektra en genoot wel van het verhaal, vooral door de hele menselijke Helena en dus besloot ik me meteen ook aan deze te wagen.

Ariadne opent met het bekende verhaal rond Theseus en de minotaurus. Maar wat er nadien gebeurde met Ariadne, Phaedra en Theseus is minder bekend. We volgen Ariadne op Naxos en haar ontmoeting met Dionysus, terwijl we ook Phaedra blijven volgen in Kreta, na de verdwijning van haar zus.

Naast de verhalen van de hoofdpersonages komen ook heel wat andere mythologische karakters en hun verhalen aan bod: Daedalus en Icarus, Medusa en Perseus, Pasiphae, Hippolythus en zelfs even Medea.

Saint zet met Ariadne een geloofwaardig, ietwat naïef hoofdpersonage neer waarmee je meeleeft. Haar zus Phaedra is veel levendiger en hun onderlinge zussenrelatie wordt mooi uitgewerkt.

Het verhaal heeft een duidelijke feministische insteek. De focus ligt op hoe vrouwen worden gestraft door de Goden door het toedoen van mannen. Vrouwen zijn de speelbal van helden die met alle pluimen gaan lopen. Je ontmoet een Theseus die je niet echt sympathiek kan noemen.

Ik heb heel erg genoten van dit boek en vind dat het zeker op gelijke hoogten staat met Elektra. Beiden boeken hebben iets bijzonders en ik kan moeilijk een favoriet aanduiden. Qua schrijfstijl en pacing heb ik nog een voorkeur voor Miller en Haynes, maar Saint hoort echt wel in dit rijtje thuis. Ik ben benieuwd welke mythe ze zal opzoeken in haar volgende boek.

Synopsis

Theseus, een prins uit Athene, die aan de Minotaurus geofferd zal worden, bedenkt samen met Ariadne, een Kretenzer prinses, een list om aan dit lot te ontkomen.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Ariadne
Titel:
Ariadne
Auteur:
Jennifer Saint
# pagina's:
350 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081840
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie, Minotaurus
Aanbevolen voor:
Wereldburgers
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips