Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Opgroeien als Turkse 'schoonmaker' in Amsterdam

20 juni 2019

Bijna 600 pagina's leesvoer, een klepper dus, maar wat voor één! Murat Isik vertelt het verhaal van Metin Mutlu, de jongste van twee kinderen in een Turks gezin dat in de jaren '80 via Duitsland in Nederland terechtkomt. Ze vestigen zich in de Amsterdamse Bijlmer, eerst een multiculturele modelwijk, maar in de loop der jaren alsmaar meer een onveilig getto.
Onveiligheid troef ook in het gezin Mutlu. Vader noemt zichzelf communist, weigert te werken in het door hem verfoeide kapitalistische systeem en houdt vrouw en kinderen met de voortdurende latente dreiging van geweld onder de duim.
Het boek beslaat de hele jeugd van Metin. In de lagere school past hij nog min of meer in het plaatje, maar wanneer hij daarna onder druk van zijn ouders in een vwo-school (te vergelijken met ASO in Vlaanderen) terechtkomt, loopt het fout. Hij wordt gepest en jarenlang voor 'schoonmaker' uitgescholden.
In het gezin lopen de spanningen op wanneer moeder zich door buitenshuis te gaan werken begint te emanciperen. Samen met de opgroeiende kinderen verzet ze zich meer en meer tegen de zelfzuchtige vader.

Murat Isik heeft voor 'Wees onzichtbaar' in grote mate geput uit zijn eigen jeugd. Geconfronteerd met een onvoorspelbare, onbetrouwbare vader thuis en een stel pesters op school verfijnde hij de kunst van het zich gedeisd houden en onzichtbaar zijn.

Het klinkt zwaar, maar toch is 'Wees onzichtbaar' geen meelijwekkende tranentrekker. Isik windt nergens doekjes omheen en vertelt tegelijk met een grote mildheid en waardigheid. Zijn sterke observatievermogen levert prachtige passages op en ook na 300-400 bladzijden blijf je genieten van het onspectaculaire leven van Metin.

En ja, het komt goed natuurlijk. De onzichtbare jongen uit de Bijlmer puurt vele jaren later een schitterende roman uit zijn onfortuinlijke jeugd, wint daar een rist prijzen mee en staat alsnog helemaal in de kijker.

Synopsis

Een Turkse jongen groeit met zijn zusje op in de Bijlmer in de jaren 80 en 90.

Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Wees onzichtbaar
Titel:
Wees onzichtbaar
Auteur:
Murat Isik
# pagina's:
596 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789041422903
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Turkse migranten ; Nederland
Doelgroep:
Volwassenen