Linda Wouters
Leestip van Linda Wouters
Lichtelijk verslaafd.

De onbekende geschiedenis van Japanse immigranten

7 maart 2018

Met wat vertraging heb ik een prachtig kleinood ontdekt. “Waarvan wij droomden” is al enkele jaren uit. Het boek gaat over Japanse immigranten in de VS. In het Engels heet het boek “The Buddha in the Attic”. Of hoe een klein symbool van de Japanse cultuur wordt weggestopt op zolder en achterblijft als de bewoners moeten vertrekken. Julie Otsuka is een Amerikaanse schrijfster, zelf een kleinkind van Japanse immigranten.
In het begin van de 20e eeuw vertrokken scheepsladingen Japanse meisjes en jonge vrouwen naar Amerika. Ze waren uitgehuwelijkt aan Japanse mannen die hen waren voorgegaan in hun zoektocht naar een beter leven. Het boek volgt de vrouwen doorheen hun verhaal: de verwachtingsvolle overtocht, de teleurstellende aankomst (want nee, hun bruidegommen stonden niet aan de top van de maatschappelijke ladder), het harde leven als goedkope werkkracht, een gezin groot brengen in armoede,… Japanners bleken populaire arbeidskrachten: hardwerkend, gehoorzaam, stil aanwezig op de achtergrond, ... Tot ze plots staatsgevaarlijk werden bij het begin van Wereldoorlog II: ze werden geïnterneerd in kampen en verdwenen uit het straatbeeld.
De verhalen en getuigenissen van deze meisjes en vrouwen vormen de basis voor dit boek. Verder is er geen hoofdfiguur. Er is geen plot. De verteller aan het woord spreekt voortdurend over “wij” en “ons”. Als lezer is dat even wennen. Maar het is een ongelooflijk knappe vondst van de auteur die recht doet aan alle verhalen en ze op een pakkende en originele manier tot leven brengt.
Otsuka slaagt erin om met weinig woorden levende taferelen aan elkaar te breien. In amper 140 pagina’s schetst ze een ontroerend beeld waarin individuele verhalen en de wereldgeschiedenis elkaar voortdurend beroeren. Otsuka schildert. Dat doet ze ook op papier. Met een toefje verf zet ze een personage neer. De lichtheid van haar borstelvoering zet de dramatiek van de vele persoonlijke verhalen nog sterker in de verf.
Het is een klein boekje, maar er wordt veel in verteld. Heel mooi en poëtisch bovendien. En in deze roerige tijden zijn verhalen over immigreren en integreren zeker zo relevant als toen.

Synopsis

Enkele jonge Japanse vrouwen reizen rond 1920 per boot als postorderbruiden naar San Francisco om er te trouwen met Amerikaanse mannen die zichzelf jonger en beter bemiddeld hebben voorgedaan dan ze in werkelijkheid zijn.

Linda Wouters
Leestip van Linda Wouters
Lichtelijk verslaafd.

Waarvan wij droomden
Titel:
Waarvan wij droomden
Auteur:
Julie Otsuka
# pagina's:
142 p.
Uitgeverij:
Mistral
ISBN:
9789048818112
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Japanse migranten ; Verenigde Staten
Doelgroep:
Volwassenen