Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Een gothic novel die je meevoert naar het harde leven in Ijsland

14 april 2020

Ijsland. 17de eeuw. Na de dood van haar vader hebben Rosa en haar mama het niet makkelijk. Om niet te sterven van de koude en honger stemt Rosa in met het huwelijksaanzoek van de veel oudere Jon. Die is gooi (een soort leider) van een dorpje drie dagen stappen van haar geboortedorp. Eens ze getrouwd zijn merkt Rosa dat Jon vreemd doet. Zo is er de afgesloten loft waar ze niet in mag en raakt hij haar niet aan. In het dorp bruist het ondertussen van de geruchten rond Jon's eerste vrouw Anna die hij op zijn eentje heeft begraven. Wat is er met Anna gebeurd? En is Rosa zelf ook in gevaar?

Dit is een gothic novel in de stijl van Jane Eyre en Rebecca. Een jonge vrouw die trouwt met een oudere weduwnaar die ze amper kent en een eerste vrouw waar mysterie rond hangt. Het klinkt zo bekend. Maar Lea schrijft haar eigen verhaal. In een unieke setting: Ijsland met zijn koude en de onbetrouwbaarheid van de natuur. Een land waar de katholieke religie al is neergedaald, maar tegelijk mensen nog in de oude mythen en saga's geloven. Het is een zeer sfeerrijk verhaal van een hard leven.

Rosa is een vrouw met een heel eigen karakter. Maar ze is niet perfect en maakt fouten. De spanning wordt enorm opgebouwd. Je vertrouwt niemand en hebt nog geen idee waar het naartoe gaat. Is Anna vermoord? Hangt haar geest nog rond in de loft? Is Rosa de volgende op het lijstje? Halverwege doet er een nieuw perspectief zijn intrede waardoor stap voor stap de waarheid zich ontvouwt.

Ik vond het einde ook mooi uitgewerkt. Ik heb een antwoord gekregen op al mijn vragen. Dit is een ware aanrader voor wie houdt van het genre, of eens iets anders wil.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

The glass woman
Titel:
The glass woman
Auteur:
Caroline Lea
# pagina's:
391 p.
Uitgeverij:
Michael Joseph
ISBN:
9780718188979
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
IJsland ; 17de eeuw
Aanbevolen voor:
Nostalgici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips