The art of fielding - over mannen en ballen
Dries Debie
Leestip van Dries Debie
Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

over mannen en ballen

1 mei 2018

Debuutromans: soms een voorzichtige eerste oefening, soms meteen een meesterwerk. Met blijdschap meld ik u dat het hier die laatste betreft!

Liefde, vriendschap, plicht, faalangst, en verraad drijven dit honkbal-georiënteerde boek voort.

Henry Skrimshander (goeie naam!), een jong, tenger honkbalfenomeen, wordt ontdekt door collegeboy Mike Schwartz (de vriendelijke sportreus van dienst) en het aan Herman Melville gelinkte Westish College binnengeloodst. Hun pad wordt gekruist door Owen Dunne, de intellectuele homoseksuele boekenwurm/roommate/ploegmaat; Guert Affenlight, de ouder wordende president van de universiteit; en diens dochter Pella, weglopend van haar gefaalde huwelijk.
Zal Westish College onder leiding van Henry voor het eerst meedingen naar de prijzen of gaat hij tenonder aan de druk?

Laat je niet afschrikken door de sport: de fictieve honkballegende Aparicio Rodriguez en diens even fictieve boek "The Art of Fielding" geven een boeddhistische zen-air aan dit typisch Amerikaanse tijdsverdrijf. Maar smul mee van deze meticuleus geboetseerde personages en hun interacties aan de idyllische universiteit. En glunder bij de talloze literaire verwijzingen die Harbach gretig in het rond strooit.

Deels coming of age story, deels great american novel, deels sportverhaal, The Art of Fielding leg je niet meer neer eens je begint te lezen, al weet ik nog steeds niet goed wat een "shortstop" is ;)

Synopsis

Een jonge veelbelovende kortestop in het honkbalteam van zijn universiteit blokkeert in het veld, waardoor de levens van hemzelf en de mensen in zijn nabije omgeving op hun kop komen te staan.

Dries Debie
Leestip van Dries Debie
Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

The art of fielding
Titel:
The art of fielding
Auteur:
Chad Harbach
# pagina's:
512 p.
Uitgeverij:
Fourth Estate
ISBN:
9780007418695
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Honkbal
Doelgroep:
Volwassenen