Ten zuiden van de grens - Meester van het mijmeren
Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Meester van het mijmeren

9 mei 2018

Hajime en zijn jeugdliefde Shimamoto groeien allebei op als enig kind. Na schooltijd luisteren ze samen naar muziek, houden ze elkaars hand vast en praten ze over de toekomst. Als Hajime met zijn familie naar een andere stad verhuist, verliezen ze elkaar uit het oog. Jaren later kruisen hun wegen weer: Hajime is de eigenaar van een jazzclub, echtgenoot en vader. Shimamoto's leven is gehuld in vele geheimen die ze niet wil prijsgeven. Maar na hun ontmoeting zet Hajime alles op alles om haar weer te veroveren.

Dat klinkt als een klassiek liefdesverhaal, maar niets is wat het lijkt in deze meesterlijke roman vol raadsels. Het hele boek vraag je je af wat er aan de hand is met de mysterieuze Shimamoto en waarom ze voor lange periodes verdwijnt en dan weer opduikt. Waarom vertelt ze niets over haar leven? Bestaat ze wel echt, of is ze een hersenschim van Hajime? “Ik heb lange tijd een speciaal plekje in mijn hart voor haar opengehouden, als een klein bordje met ‘gereserveerd’ op een tafeltje in een rustig hoekje van een restaurant.”

Wat zeker is: Hajime mijmert erop los en leeft vooral in zijn gedachten. Hoewel er niet veel gebeurt, nemen de herinneringen aan die gebeurtenissen veel plaats in. Murakami toont zich met dit boek de meester van het mijmeren. Over verloren kansen, over wie je had kunnen zijn, over de onmacht om grip te krijgen op het leven … “Al mijn woorden verloren hun kracht en als regendruppels op een raam gleden ze af langs de werkelijkheid.”

We lazen en bespraken dit boek in groep met BOEKEN & BOKES, de leesgroep van Davidsfonds. Hoe meer je over het boek nadenkt en praat, hoe meer vragen er oprijzen en hoe meer betekenissen je ontdekt. Het is een verhaal dat blijft nawerken en waaraan je kunt blijven puzzelen. Bovendien is het prachtig geschreven: puur, maar met heel veel mooie metaforen. “Zelfs luchtkastelen kunnen soms een likje verf gebruiken.”

Kortom, Ten zuiden van de grens is een mooi, puur en mijmerend boek dat vraagt om herlezen te worden.

Synopsis

Een Japanse dertiger vertelt over zijn leven vroeger en nu, waarbij zijn relaties met vrouwen, met name een jeugdliefde, een grote rol spelen.

Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Ten zuiden van de grens
Titel:
Ten zuiden van de grens
Auteur:
Haruki Murakami
# pagina's:
235 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789025442088
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jeugdliefde
Doelgroep:
Volwassenen