Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Hoeveel zeer het kan doen om 12 te zijn

15 november 2019

Frankie Addams is twaalf in de hete zomer van 1944 ergens in de Deep South van de VS. Bovendien moederloos, slungelig en voorzien van een scherpe fantasie en talent om pertinente levensvragen te stellen. Ze smacht ernaar iemand te zijn en ergens bij te horen, maar voor de kleine wereld waar ze wel helemaal in thuis is, die van de woonkeuken, de zwarte kokkin Berenice en haar 6-jarige neefje John Henry voelt ze zich plots te groot, te anders, te bijzonder, en dus wil ze niks liever dan uitbreken, de stad en de wijde wereld in.
Haar grote verlangens projecteert ze op haar afwezige broer Jarvis en zijn aanstaande bruid Janice. In Frankies hoofd zullen ze na de trouwdag met z'n drieën een prachtig leven leiden ergens ver weg, innig met elkaar verbonden.

Het hele boek bouwt op naar de dag van de bruiloft, waarbij je als lezer natuurlijk weet dat alles heel anders zal verlopen dan in Frankies hunkerende fantasie. Er gebeurt niet zo machtig veel in 'Op jouw bruiloft', maar Carson McCullers kan Frankies wereld, haar nog naïeve visies, haar gefilosofeer met Berenice en John Henry en haar eigenzinnigheid prachtig en hartverwarmend weergeven zonder dat het zielig wordt. De beeldende en zintuiglijke schrijfstijl en fijne humor maken dat je aan elke bladzijde gekluisterd blijft.

Synopsis

Een 12-jarig, fantasievol meisje heeft tegenstrijdige emoties in het weekend dat voorafgaat aan het huwelijk van haar oudere broer met een haar onbekend meisje.

Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Op jouw bruiloft
Titel:
Op jouw bruiloft
Auteur:
Carson McCullers
# pagina's:
206 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025309589
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Adolescentie
Doelgroep:
Volwassenen