Manhattan beach - Je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren
Dries Debie
Leestip van Dries Debie
Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

Je kunt de zee niet oversteken door alleen naar het water te staren

18 februari 2018

Terwijl ik deze tip neerpen, zijn we nog maar 24 uur verwijderd van Jennifer Egans bezoekje aan ons groot dorp, hoezee!

Jennifers eerste boek sinds ze met "A Visit From The Goon Squad" de Pulitzer Prize in fiction won in 2011 dus de verwachtingen lagen hoog! Met plezier deel ik mee dat die verwachtingen ook ingelost worden.

Dit boek heeft veel: afwezige vaderfiguren, deels historische roman, deels noir misdaadverhaal, old timey gangsters, sterke vrouwen, oorlog, en veel, heel veel water....

We volgen kleine Anna wiens vader zich met nogal louche zaakjes bezighoudt. De vader verdwijnt plots en zo komt Anna's gezin, moeder en zwaar gehandicapt zusje Lydia incluis, alleen te staan. Flash forward: WOII barst los en de Amerikaanse vrouwen dienen bij te dragen aan de "war effort" en de jobs die typisch voor mannen waren, overnemen. Zo komt Anna terecht in een scheepswerf en ontpopt ze zich volledig "Rosie the Riveter"-gewijs tot de eerste vrouwelijke duikster.
Het is trouwens smullen als Jennifer zich van haar meest technische kantje laat zien en het duikpak en de handeling beschrijft.

Wat gebeurde er met haar vader? En wie is die enigmatische gangster die ze in haar jeugd ontmoette? Hoe is het om als jonge vrouw op te groeien in oorlogstijd?

Een boek over de stad New York, de zee, de tijd en de geheimen die elk personage met zich meedraagt (en de geheimen die de auteur zelf niet prijsgeeft).

Ik tip!

Synopsis

De zoektocht van een jonge vrouw in Brooklyn tijdens Tweede Wereldoorlog, die zich heeft opgewerkt als eerste vrouwelijke duikster in de Brooklyn Naval Yard, naar het lot van haar verdwenen vader.

Dries Debie
Leestip van Dries Debie
Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

Manhattan beach
Titel:
Manhattan beach
Auteur:
Jennifer Egan
# pagina's:
438 p.
Uitgeverij:
Corsair
ISBN:
9781472150875
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
New York (stad) ; 1940-
Doelgroep:
Volwassenen