Dries Debie
Leestip van Dries Debie
Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

een omgekeerd reisboekje

12 februari 2018

Het eiland van de titel bestaat echt (check google maps!) Maar David Vann is ook gekend om waarachtigheid in zijn romans. Zo heeft hij het in zjin debuutroman"Legend of a suicide" over de zelfmoord van zijn vader.
Dat thema heeft ook weer in "Caribou Island" een prominente plaats.

​Het begint met een dysfunctioneel gezin, Irene, haar man Gary en hun 2 volwassen kinderen, Rhoda en Mark. Het lijkt wel of niemand tevreden is in deze roman en het eiland, en bij uitbreiding heel het landschap van Alaska, versterkt dit effect alleen maar.

Gary, de eenzame, lijdende man die ontevreden is met zijn levenskeuzes, wil een hut bouwen op het verlaten eiland. Irene vindt dit waanzin, maar helpt haar man toch, om hem niet te verliezen. Wanneer ze ziek wordt (ook hier speelt Alaska zelf een grote rol in) en zichzelf meer en meer verliest, of net één wordt met de natuur rondom haar, gaat de bal onstuitbaar aan het rollen.

​Hoewel het voornamelijk het verhaal van Irene is, krijgt elk familielid zijn zegje, waardoor het verhaal als een stoptrein naar zijn ultieme bestemming reikt.

Alaska lijkt hier geen leuke toeristische attractie of die plaats waar die gekke Sarah Palin woont, maar hangt als een donkere schaduw over alle personages.
​Alaska is als Mordor, blijf er weg of word erdoor verteerd!

Synopsis

Een echtpaar van middelbare leeftijd woont zeer geïsoleerd aan de kust van Alaska, met hun volwassen zoon en dochter in de buurt. Aan het eind van de zomer wil de man overhaast naar het eiland Caribou vertrekken om daar een hut te bouwen en de winter door te brengen. Al snel worden de onderhuidse spanningen tussen man en vrouw duidelijk. Ze geven elkaar de schuld van wat er mis is gelopen in hun leven en spelen daarbij gevaarlijk spel. Ook hun zoon en dochter hebben zo hun problemen op het gebied van relaties. Naarmate het seizoen vordert en het kouder wordt, worden de onderlinge relaties grimmiger, tot het escaleert.

Dries Debie
Leestip van Dries Debie
Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

Caribou Island : a novel
Titel:
Caribou Island : a novel
Auteur:
David Vann
# pagina's:
293 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Penguin
ISBN:
9780670918447
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Alaska
Doelgroep:
Volwassenen