Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Bekoorlijke ' taalkunde' van Verhulst!

3 maart 2020

Samenvatting
In het nieuws wordt aankondigd dat Christus op 21 juli naar Brussel komt. De komst van de Verlosser wordt beschreven als een unieke kans voor de hoofdstad. Alles wordt nieuw, beter en mooier. In 14 staties/hoofdstukken beschrijft de ik-persoon hoe Brussel wordt opgesmukt en iedereen in euforie toeleeft naar die grote gebeurtenis.

Leestip
Haalde Dimitri Verhulst voor zijn boek inspiratie uit “ De intrede van Christus in Brussel” van James Ensor uit 1889? Of is de titel, gevormd uit letters die uit Ensor’s doek geknipt zijn, pas na het schrijven eerder toevallig op de omslag beland?
Alleszins vullen beide ‘beeldende” kunsten elkaar perfect aan. De kleurrijke geverfde scène op het doek wordt met evenveel tinten, humor en satire beschreven in het boek. Alles en iedereen moet eraan geloven: de politie, de buren, criminelen, zwartrijders, pendelaars, zijn vriendin Veronique, de politiek, de kerk, Christus zelf. Verhulst doet dat in lange gekunstelde zinnen in een heerlijk plastisch taalgebruik; vernuftige, originele bewoordingen, grappige verpersoonlijkingen en metaforen. De 14 hoofdstukken - 14 staties – verwijzen uiteraard naar de lijdensweg van Jezus in het Nieuwe Testament. Verhulst vist hier en daar trouwens nog enkele andere markante Jezuspassages op.

Het is een leuk en grappig boek om even je zinnen te verzetten, spannend en tijdloos. Nieuwsgierig naar het slot kan je het amper naast je neerleggen. Bovendien ben je al snel door de 170 blz. want het boek is gedrukt op een klein formaat en met een dikke interlinie.

Wat mij betreft is Dimitri Verhulst een echte taalartiest. Je leest het misschien niet zozeer voor het verhaal maar wel voor de taal en daar ga je best wel van genieten!

Synopsis

Wanneer wordt aangekondigd dat Christus op 21 juli, in volle komkommertijd, Brussel zal bezoeken, ondergaat de Belgische hoofdstad een metamorfose. De gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotsklaps naar het nulpunt. Terwijl de beleidsmensen bakkeleien over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient en discussiëren over de route waarlangs Jezus lopen moet, krijgt de stad almaar een meer menselijker gelaat met oog voor de dakloze, de illegaal, de dronkaard en de armoe-oogster. De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan.

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

De intrede van Christus in Brussel : in het jaar 2000 en oneffen ongeveer
Titel:
De intrede van Christus in Brussel : in het jaar 2000 en oneffen ongeveer
Auteur:
Dimitri Verhulst
# pagina's:
172 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Contact
ISBN:
9789025437534
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Brussel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips