Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Een puike beschrijving van een prachtige streek. Een must voor elke Andalusiëliefhebber!

8 november 2022

Geen beter moment en oord om tijdens de warme nazomer in een vakantiehuis in het zuiden te genieten van dit boek. En het is wat het zegt; een logboek van impressies van een prachtig Andalusië, de nieuwe thuis van schrijver Stefan Brijs sinds 2014. Toen liet hij zijn heimat in Genk achter om zich te vestigen in een dorp nabij Cutar in de Axarquia, de streek ten oosten van Malaga.

Als in dagboekvorm maar dan per maand pende Brijs zijn observaties en overpeinzingen neer van de rondreis die hij tijdens zijn eerste 3 jaar daar maakte. Van de 12 hoofdstukken is het ene al langer dan het andere, maar zijn lievelingsonderwerpen komen zo ongeveer overal aan bod. Dat gaat van het observeren van de lokale fauna en flora - met een opmerkelijke voorliefde trouwens voor putters en zwaluwen bij het bouwen van hun nest, het grootbrengen van hun jongen of het uitvliegen – over zijn interesse voor de geschiedenis en tradities van de streek en zijn bezoekjes aan historische plekken, musea, standbeelden, tot zijn passie voor de lokale keuken en de dorpsfeesten (‘feria’) ter ere van de eigen patroonheilige.
Maar Brijs heeft het evengoed over de politiek en de impasse bij een regeringsvorming; zijn dagelijkse conversaties met poetsvrouw, klusjesman en postbode; zijn verontwaardiging en bekommernis over de stortplaatsen en het verdwijnen van de regionale flora ten koste van het nieuwe goud -de mango- en avocadoplantages die op hun beurt waterschaarste veroorzaken-; de armoede en het gebrek aan een sociaal vangnet in vergelijking met België...
Als een paradijs klinkt het niet echt, denk je dan, maar een korte terugreis naar België doet Brijs toch heimwee krijgen naar de stilte en de traagheid der dingen in zijn nieuwe thuisland.
Net zoals het jaar en de seizoenen een cirkel vormen, eidigt het boek zoals het begonnen is : als het je lukt om tijdens de 12 klokslagen die het nieuwe jaar inluiden evenveel druiven door te slikken, word je steevast beloond op een flinke portie ‘geluk’!

Leestip
Het schrijven van ‘Andalusisch logboek’ heeft wellicht heel wat voorbereiding en opzoekwerk gekost, maar het lezen ervan is een waar plezier! Dankzij de zeer beeldrijke beschrijvingen, leest het alsof je kijkt door de ogen van Brijs zelf. Het is een gids die elke Andalusiëminnaar zou moeten ter hand nemen of in zijn bibliotheek hebben staan. Misschien ook een uitnodiging voor de zonneklopper aan de Costa om verder te kijken dan zijn/haar strandhanddoek groot is ? 😊.

Een ‘warme’ aanrader!

Leestip van Bieke Janssens
Lezen is op ontdekking gaan; is reizen in tijd en ruimte; is in het hoofd kruipen van de auteur en in het lijf van een personage.

Andalusisch logboek
Titel:
Andalusisch logboek
Auteur:
Stefan Brijs
# pagina's:
1 digitaal bestand
Genre:
Reisverhalen
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045033983
Materiaal:
E-boek
Onderwerp:
Andalusië ; reisverhalen
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips