Menu

Antigone met jihadi's

afbeelding van Hanne Huyse
Leestip van Hanne Huyse Als veellezer helemaal thuis in de Bib van Leuven

Antigone met jihadi's

Je hebt zo van die mensen die je leesgedrag beïnvloeden.  Mijn buurmeisje is zo iemand... als kind al kon ik op haar boekenplank de belofte vinden van veel toekomstig leesplezier.  Ze is enkele jaren ouder dus ik vond tussen haar boeken vaak wat meer uitdaging dan op de leeslijst van de klas.

Onlangs kwam zij enthousiast met die boek aanzetten en wat blijkt, sommige dingen veranderen nooit.  Op de achterflap staat al beschreven hoe het boek een herwerking is van Antigone maar dan in een Britse Moslimcontext waarbij twee zussen anders reageren op de acties van hun broer.  Geen evidente materie maar wel actueel, dringend en relevant.  Dit boek gaf mij op een unieke manier inkijk in dit complexe onderwerp.  Religie, extremisme, de jihadistrijders en hun bruiden, terrorisme, ... het is allemaal zo gevoelig en moeilijk om te bevatten.  Het is daarenboven zo polariserend en complex om enig inzicht in te verwerven (los van nieuwsfeiten) en dit boek geeft je die kans.  Radicalisering wordt, naar mijn gevoel, op een bevatbare manier beschreven en alleen al daarom is dit boek belangrijk.

Het is bezwerend, kruipt onder de huid en zadelt je op met een aantal scènes die nog lang blijven nazinderen.  De moeite dus, zeker weten, en een aanrader voor iedereen die bereid is om deze moeilijke materie eens op een andere manier te bekijken.

Synopsys

Wanneer Parvaiz Pasha naar Syrië vertrekt om zich aan te sluiten bij IS, komt de verhouding tussen zijn tweelingzus Aneeka en de oudste zus Isma onder druk te staan. De een is super bezorgd, de ander geeft hem aan bij de politie. Discriminatie van Britse moslims en de behandeling van vrouwen in hijab speelt zich af tegen de achtergrond van een liefdesverhaal tussen Eamonn Lone en Aneeka.
afbeelding van Hanne Huyse
Leestip van Hanne Huyse Als veellezer helemaal thuis in de Bib van Leuven
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties