Wat lazen onze burgemeester en de schepenen als kind?

Wat lazen onze burgemeester en de schepenen als kind?

5 maart 2021

Het leek ons wel interessant om in het kader van de jeugdboekenmaand volgende vragen aan onze burgemeester en de schepenen te stellen:

Welk jeugdboek heeft een grote impact gehad op je verdere leesleven?

Of welk jeugdboek heeft je als kind zoveel leesplezier bezorgd?

Wat las onze burgemeester als kind?

De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry.

Voor elke leeftijd een tijdloos, intrigerend boek. Het is prachtig geschreven, het ontroert, inspireert en staat bol van verdoken wijsheden.

Het is trouwens onlangs herwerkt door Agnès De Lestrade met prachtige tekeningen.

Kleine prins

Wat las schepen Denise Vandevoort als kind?

Ik was een veel-lezer en snel-lezer als kind dus ik heb enorm veel boeken verslonden. Als jongste van 5 kinderen en komende uit een gezin dat de dorpsbibliotheek mee ‘bemande’ had ik de luxe omringd te zijn door lezers en boeken. Dus een moeilijke vraag en keuze voor mij. Maar ik kies De Reuzenperzik van Roald Dahl dat ik kreeg als ‘prijsboek’ van de lagere school op het einde van het 4de studiejaar. Prachtig geschreven, prachtig geïllustreerd en later ook verfilmd.

Waarover gaat het?

James woont al jaren bij zijn tantes Spons en Spijker in een raar bouwvallig huis op de top van een hoge heuvel in het zuiden van Engeland. Aan dit saaie leventje komt een einde als hij van een oud mannetje een zakje toverkracht krijgt en hij uiteindelijk in een reusachtige perzik belandt…een wondere wereld ontvouwt zich. Met reusachtige insecten. Roald Dahl bedeelt de diertjes met goede en minder goede, maar o zo herkenbare karaktereigenschappen. En de Reuzenperzik gaat op reis! Het wordt een reis waarin een hoop gekke gebeurtenissen elkaar opvolgt. Magisch realisme voor jonge lezers!

De impact van dit boek voor mij?

Natuurlijk enorm veel leesplezier! Maar door het lezen van dit boek ben ik insecten en fruit ‘anders’ gaan bekijken. Fruit zag ik als consument als ‘lekker’ maar toen besefte ik dat ze ook een eigen leven kunnen leiden. En insecten hebben ook vrienden en familie! En voelen ook vreugde en verdriet! Zelfs spinnen. Gezien mijn spinnenfobie was dat een totaal nieuw inzicht. Vrienden zijn we nooit geworden, de spinnen en ik. Maar van mijn kant uit is er nu meer ‘respect’, spijtig dat ik niet hetzelfde merk bij hen….

Reuzenperzik

Wat las schepen Thomas Van Oppens als kind?

Als kind in de lagere school was ik verslingerd aan de boeken van Thea Beckman en Roald Dahl. Dat maakt het echt moeilijk om te kiezen, dus zeg ik maar de trilogie over de 100-jarige oorlog van Thea Beckman dat begint met het boek Geef me de ruimte!. Dat was een ongelofelijk verhaal waaraan ik helemaal verslingerd geraakte, ik kon dat niet neerleggen. Na Roald Dahl moest ik wel even wennen aan de spanning en het geweld, niet zelden heb ik tranen gelaten of las ik met trillende handen, ik zat daar echt helemaal in en men moest die boeken afpakken om mij terug te brengen tot de echte wereld. Vandaag ben ik geboeid door geschiedenis en lees ik met veel interesse Bart Van Loo of Johan Op de Beeck, zonder enige twijfel het resultaat van de historische zaadjes die Thea Beckman in mijn kinderlijke brein geplant heeft.

Geef me de ruimte

Wat las schepen Lies Corneillie als kind?

Ik heb veel gelezen als kind en heb oa fijne herinneringen aan de boeken van Roald Dahl. Vandaag ben ik zelfs een beetje jaloers op mijn nichtjes die nog aan die fantastische verhalen over De Heksen, Sjakie en Matilda kunnen beginnen! Maar de tip die ik zou willen delen is Duet met valse noten van Bart Moeyaert, een auteur die ik ook vandaag nog heel graag lees. Ik herinner me Duet als het eerste boek dat me echt raakte, dat me deed huilen. Ik verkies nog steeds meeslepende verhalen die me raken, maar vandaag liever over minder herkenbare contexten, want het mooiste aan een boek is dat het een nieuwe wereld én je ogen kan open.

Duet

Wat las schepen Lalynn Wadera als kind?

De Zevensprong van Tonke Dragt... Ik heb dat boek ontelbaar keren gelezen. Over graaf Grisenstijn en graaf Grimbold. Zo spannend. En de tv-reeks ervan heb ik ook met veel plezier bekeken. Vervolgens nog heel wat andere boeken van haar gelezen ook – Brief voor de koning bijvoorbeeld. Ook een absolute topper.

Ik las als kind enorm graag – ik wou dan ook graag kinderboekenschrijfster worden. Dit boek heeft zeker tot die droom bijgedragen. Wie weet komt het er – na de politiek – nog van 😉.

Vandaag ben ik vooral erg blij en fier te zien dat ik de leesmicrobe aan mijn oudste zoon Basiel heb doorgegeven.

Zevensprong

Wat las schepen Johan Geleyns als kind?

Zonder twijfel de boekenreeks van De Rode Ridder van Leopold Vermeiren. Ik heb ze blindelings teruggevonden op zolder. In mijn bezit en ontelbare keren herlezen: De Rode Ridder- valt aan, in de leeuwenkuil, het vuurmonster, in gevaar, in het berenhol, op de ijzeren brug...

Naast mijn opvoeding door mijn ouders heeft De Rode Ridder ongetwijfeld bijgedragen tot mijn groot rechtvaardigheidsgevoel 😉. Ze liggen nu op mijn salontafel…om mijn jeugd te herbeleven!

De rode ridder