De Zomer van Thomas Berg - interview met Jo Claes

De Zomer van Thomas Berg - interview met Jo Claes

4 juli 2017
Al van bij het verschijnen van het eerste boek, De Zaak Torfs, over inspecteur Thomas Berg verwierf Jo Claes grote aanhang in Leuven en tot ver daarbuiten met zijn misdaadromans. Sindsdien volgen volle zalen bij boekpresentaties elkaar op. Zo is op zaterdag 30 september de Schouwburg tot de nok gevuld voor 10 jaar Thomas Berg en de lancering van een nieuwe roman. Niet met de minsten, Rudi Vranckx is een grote fan van zijn werk en brengt een lofrede. Ook Noémie Schellens, Leuvense stadssoprane, is van de partij.

Tijdens de zomermaanden kun je Leuven leren kennen door de ogen van Thomas Berg tijdens één van de geleide wandelingen van de Leuvense Gidsenbond. Er loopt ook een Thomas Berg-quiz.

Om ons al wat voor te bereiden klopten we bij auteur Jo Claes aan met enkele vragen.

Herinner je je eerste leeservaring nog?
Och, lieve god. Hoe heette dat nu weer: Twee jongens voor één wolvinnetje? Een verhaal dat zich afspeelde In de prehistorie en de ijzertijd. En Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman. Ik las vooral historische verhalen. Ook de boeken van de Rode Ridder van Leopold Vermeire behoorden tot mijn favorieten. En Aster Berkhof!.

Heb je een favoriet boek?
Dat is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Ik lees enorm veel. Het is als vragen aan een ouder wie zijn geliefkoosd kind is.

Door wie werd je geïnspireerd?
Wie mij daartoe heeft aangezet om veel te lezen? Dat zit er volgens mij in of niet. Er zijn geen speciale trucs voor. Je wordt geboren met zin om te lezen, zoals je geboren wordt met zin om te schrijven. Je kunt het wel stimuleren natuurlijk. Als je aan een kind ziet dat het graag leest, neem het op sleeptouw naar de bib, de boekenbeurs, een jeugdboekenwinkel. Geef het boeken als verjaardagscadeau en haal ze in huis.

Je staat zelf in het onderwijs. Hoe daag je je leerlingen uit om te lezen. Werk je met leeslijsten?
Ik doe de twee. Ik zorg voor een leeslijst waaruit ze kunnen kiezen en ik vraag hen om een boekhandel of bibliotheek binnen te stappen en een boek te kiezen op basis van cover, titel, achterblad en de eerste bladzijde.
Het blijft natuurlijk een uitdaging, maar dat is altijd al zo geweest. Al waren er vroeger minder alternatieven. Nu tornt lezen op tegen het internet, games, 200 TV-zenders. Er is meer afleiding, verleiding. De concurrentie is groter.

Lees je zelf veel?
Ik ben een veellezer, maar wel minder dan vroeger. Momenteel combineer ik twee banen, als leerkracht en schrijver. Tijd om veel te lezen staat zo onder druk.

Wat lees je liefst?
Ik lees zowel fictie als non-fictie. Maar toch meestal moderne romans. En af en toe een misdaadroman, maar daar ben ik al genoeg mee bezig. Een van mijn favoriete auteurs in dat genre is Jo Nesbo, waarvan deze maand een nieuw boek verschijnt.
Voor mij zijn stijl, het onderwerp en een plot belangrijk. Ik ben niet iemand die uren na elkaar Proust kan lezen.

Waar lees je?
Meestal thuis. Waar ik lees hangt van het seizoen af. In de zomer hier op terras en anders in de woonkamer, nooit in bed.
Het gebeurt wel eens dat ik in de stad rondloop en dat ik een boek dat ik net gekocht heb op een terras in Leuven begin te lezen. Maar niet in het park op een bank. Ik snap wel dat mensen dat doen die geen tuin hebben thuis. Eén van mijn dochters gaat vaak op grasplein bij haar in de buurt lezen.