The only story - Aangrijpend verhaal om in één ruk uit te lezen
Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Aangrijpend verhaal om in één ruk uit te lezen

21 juli 2018

Would you rather love the more, and suffer the more; or love the less, and suffer the less? Dat is de centrale vraag waarrond The Only Story draait. Een vraag met een hoog young adult-gehalte als je de flaptekst leest, maar laat je er niet door misleiden. Het boek begint als een onschuldig liefdesverhaal over de negentienjarige Tony die zich halsoverkop in een relatie stort met een vrouw van middelbare leeftijd. Naarmate hij ouder wordt, maakt zijn aanvankelijke trots om tegen alle heilige huisjes te schoppen plaats voor een enorme verantwoordelijkheid die hij niet had zien aankomen.
Een verhaal dat je in één ruk wilt uitlezen omdat het zo schrijnend en hartverscheurend mooi is. Het is onmogelijk om meer over de plot te zeggen zonder de pointe weg te geven. Thema’s die aan bod komen zijn uiteraard liefde, maar ook vriendschap, verantwoordelijkheid, ouder worden en herinneringen ophalen. In dat opzicht vormt het verhaal een heel mooi tweeluik met The Sense of an Ending, een boek van Julian Barnes dat ik recent ook las.

Hoe betrouwbaar is ons geheugen? Hoe juist zijn onze herinneringen van feiten die al vele tientallen jaren geleden plaatsgevonden hebben? Maken we er geen versie van die ons van pas komt? En wat doe je als je ermee geconfronteerd wordt dat je jezelf al die jaren bedot hebt? Nog meer dan in The Only Story zijn dat de vragen die Julian Barnes opwerpt in The Sense of an Ending. Maar ook vriendschap en liefde spelen een belangrijke rol in dit prachtige boek.
Tony, een zelfvoldane man van middelbare leeftijd, ontvangt een erfenis die hem dwingt om zijn verleden én heden grondig te herbekijken. Het is ook voor dit boek moeilijk om veel meer te vertellen zonder te veel te verraden. Maar het is zo gesofisticeerd geschreven en van zo’n grote psychologische diepgang dat het geen wonder is dat Julian Barnes de Man Booker Prize kreeg voor dit boek. Dus lezen, die handel!

De boeken van Julian Barnes zijn een aanrader voor:
- wie houdt van een ik-verteller die terugblikt op zijn eerste liefde en zich bedient van droge Britse humor.
- de fans van Het diner van Herman Koch, want ook in deze twee boeken van Julian Barnes draait je visie helemaal om.

Synopsis

Een oudere man vertelt in retrospect over de hemelse maar uiteindelijk tragische tienerliefde voor een toen meer dan twee keer zo oude vrouw.

Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

The only story
Titel:
The only story
Auteur:
Julian Barnes
# pagina's:
212 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Jonathan Cape
ISBN:
9781787330696
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde
Doelgroep:
Volwassenen