Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Zoektocht van een dochter na haar moeders zelfmoord

9 september 2017

Plots had ik zin om nog eens een boek van een Franse auteur te lezen. In het Frans! Dat werd ‘Rien ne s’oppose à la nuit’ van Delphine de Vigan. Krijg je alleen maar nachtmerries bij de herinnering aan de lessen Frans op de middelbare school, kan je het natuurlijk ook in het Nederlands lezen.

‘Niets weerstaat de nacht’ begint met een dochter die haar moeder dood aantreft in haar appartement. Zelfmoord. Vanaf dat moment wordt de film teruggespoeld naar de jeugdjaren van moeder Lucile in een kroostrijk Parijs gezin met een nogal dominante vader-journalist en een levenslustige moeder. De Vigan ontrafelt in deze documentaire roman de geschiedenis van haar eigen moeder en baseert zich daarvoor op lange gesprekken met de broers en zussen van Lucile, met haar zus Manon, op dagboeken, tapes en brieven.

Langzaam ontwikkelt zich een beeld van een familie die dynamisch, creatief en energiek overkomt en anderzijds zwaar getroffen wordt door dramatische gebeurtenissen. Daar voegen zich ook nog schokkende geheimen bij waarover amper kan worden gesproken. De Vigans zoektocht naar haar moeder levert een ruimer zicht op een boeiende vrouw die in verschillende levensperiodes door psychische problemen wordt overspoeld en verstek laat gaan in haar moederrol.

Nee, dit is geen boek dat even ontspannend wegleest, maar het biedt wel een rijke binnenwereld en geeft aanleiding tot verder denken. Over waarheid bijvoorbeeld: wiens waarheid is het meest waar als elke betrokkene een specifieke kijk heeft op een gebeurtenis? Over ouderschap en ook over de keuzes en twijfels van een auteur wanneer die omgaat met autobiografisch materiaal.

Synopsis

Door de zelfmoord van haar moeder krijgt een veertigjarige vrouw een heel andere kijk op haar familie.

Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Niets weerstaat de nacht
Titel:
Niets weerstaat de nacht
Auteur:
Delphine Vigan
# pagina's:
445 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044523911
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie
Doelgroep:
Volwassenen