Chantal Sap
Leestip van Chantal Sap
Ik schrijf gedichten, verhalen en maak installaties met woorden

Passie voor piano spelen en de muziek van Chopin in het bijzonder

17 oktober 2019

Alhoewel ik mij had voorgenomen u vooral voor de poëzie te winnen, kan ik toch niet voorbijgaan aan een klein en fijn boekje van deze in België wonende Franse schrijver. Het verhaal gaat over de jongen Eric-Emmanuel, die via zijn lievelingstante wordt gegrepen door de piano en meer in het bijzonder de pianomuziek van Chopin. Hij wil koste wat het kost die muziek leren spelen. Het verhaal komt echt op gang wanneer hij in de grootstad, als student, les neemt bij de Poolse Madame Pylinska. Deze muzieklerares ademt Chopin en dat toont zich in haar onorthodoxe manier van lesgeven: een manier van werken waarin het doorgronden van Chopins muziek en intens leven naadloos in elkaar vloeien. De schrijver/verteller weet je zo mee te slepen dat je, zelfs als je de muziek van Chopin niet kent, meer en meer zin krijgt om meteen enkele nocturnes of préludes te beluisteren. Naast het geworstel van de jongeman met Chopin en zijn muziek loopt in de marge nog een andere verhaallijn, waarin Eric-Emmanuel zijn lievelingstante, eveneens een Chopin adept, beter en ook nog op een andere manier leert kennen. Zo lopen het geheim van Chopin en het levensgeheim van tante Aimé harmonieus naast elkaar.

De boeken van Eric-Emmauel Schmitt zijn veelal novelles waarin hij, bijna in één adem, een bijzonder verhaal vertelt; ook dit boekje telt slechts 93 pagina’s.

Andere bijzondere boekjes van deze schrijver: Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran, Concert voor een gestorven engel, Beethoven is dood…

Meer over deze verhalen krijgt u ooit nog wel te lezen , beloofd.

Synopsis

Een jongen raakt in de ban van Chopin.

Chantal Sap
Leestip van Chantal Sap
Ik schrijf gedichten, verhalen en maak installaties met woorden

Madame Pylinska en het geheim van Chopin
Titel:
Madame Pylinska en het geheim van Chopin
Auteur:
Éric-Emmanuel Schmitt
# pagina's:
93 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025454715
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Muziek
Doelgroep:
Volwassenen