Graaf in Moskou : roman - Meesterlijk vertelde feel-good
Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Meesterlijk vertelde feel-good

17 mei 2018

1922, Moskou. Graaf Alexander Rostov, begin 30, is als telg van een adellijk geslacht in het postrevolutionaire Rusland een anomalie van de geschiedenis. Hij wordt net niet door een bolsjevistische commissie ter dood veroordeeld. In plaats daarvan wordt hij tot 'Voormalig Persoon' gemaakt en wordt besloten dat hij levenslang geen voet meer buiten het befaamde Hotel Metropol in Moskou mag zetten waar hij al enkele jaren verbleef. Hij wordt er verbannen van een riante suite naar een krap meidenkamertje met een raam ter grootte van een postzegel en dat is het dan.

Wie denkt dat de graaf zijn dagen verder in zelfbeklag, rancune en chronische depressie zal doorbrengen, heeft het volkomen mis. Amor Towles vertelt met ongebreidelde fantasie, met uitstapjes naar historische feiten, met humor en knipoogjes en enig hartverwarmend gefilosofeer hoe het zijn held de volgende drie decennia vergaat. Om te beginnen leert hij de negenjarige Nina Koelikova kennen die hem alle hoeken en kantjes van het hotel laat zien. Een ontmoeting die bepalend zal blijken voor de rest van zijn leven. Verder wint hij met zijn charme en open geest zowat iedereen voor zich die zijn pad kruist: van lobbybediende tot chef-kok van het restaurant, van naaister tot actrice tot partijfunctionaris. Alleen 'de Bisschop', de hotelmanager met zwaar controlefreak-gehalte en een rechtstreekse lijn naar het Kremlin, kan hem niet luchten.

'Graaf in Moskou' samenvatten is een onmogelijke opgave. Het zou ook doodjammer zijn om veel van het verhaal prijs te geven. Amor Towles kan adembenemend vertellen en spint je helemaal in in de wereld van Alexander Rostov en zijn hotelbiotoop. Of iemand echt een heel leven in een hotel kan doorbrengen zonder er een voet buiten te zetten? Het doet er niet toe. De wijsheid, humor en positieve instelling van levensgenieter Rostov laten je met een grote glimlach achter.

Synopsis

Een onder huisarrest geplaatste Russische graaf beleeft dertig jaar geschiedenis van zijn land vanuit een hotel in Moskou.

Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Graaf in Moskou : roman
Titel:
Graaf in Moskou : roman
Auteur:
Amor Towles
# pagina's:
461 p. : kaart
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029510417
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moskou ; 1920-
Doelgroep:
Volwassenen