Hanne Huyse
Leestip van Hanne Huyse
Als veellezer helemaal thuis in de Bib van Leuven

De kracht van kennis

4 april 2019

Educated (ofwel Leerschool) van Tara Westover is een enorm krachtig boek waarin de auteur haar jeugd in Idaho beschrijft. Ze groeit op in een streng Mormoons gezin waar de grote vrijanden de overheid, openbare scholen, moderne geneeskunde, ... zijn. Zij moet zich samen met haar zus en broers doorlopend voorbereiden op het einde der tijden en het oordeel van god. Tel daar nog gigantisch gevaarlijk en hard werk, gruwelijk geweld en meer dan een vleugje waanzin bij en je hebt alle elementen voor meerdere (gezins)drama's.
De kracht van het boek en van Westover's verhaal zit hem in het feit dat ze zich kan loswerken van dit alles. Stap voor stap ontdek je als lezer samen met Westover net hoe afgesneden ze leefde van de rest van de wereld en ook hoe bevrijdend kennis, inzicht en onderwijs kunnen zijn.

Educated is ook enorm intrigirend, het is alweer even geleden dat ik zo hard gestimuleerd werd om verder te lezen (en langer door te lezen dan gepland). Dat ligt voor een groot stuk aan de schrijfstijl. Westover weet perfect te balanceren tussen ongelooflijk wrede passages en ontroerende scènes die weer hoop geven zonder te vervallen in cliché's. De auteur behaalde uiteindelijk een doctoraat in 'Intellectual history' en mijmert meermaals over herinneringen, geschiedenis, feit, verbeelding, ... ook die passages dragen bij tot het totaal en geven je een aantal inzichten mee waar je zelf ook nog even zoet mee bent.

Tenslotte is er nog 'the Indian princess' die als een rode draad doorheen het boek loopt... Ook zij draagt bij tot de schoonheid van dit verhaal. Meer dan de moeite dus.
Hanne Huyse
Leestip van Hanne Huyse
Als veellezer helemaal thuis in de Bib van Leuven

Educated
Titel:
Educated
Auteur:
Tara Westover
# pagina's:
XIII, 384 p.
Uitgeverij:
Windmill Books
ISBN:
9780099511021
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mormonen
Doelgroep:
Volwassenen