De kaart der dagen - Young adult vol spanning
Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Young adult vol spanning

31 maart 2019

De kaart der dagen is het vierde boek in de reeks van De Bijzondere Kinderen van mevrouw Peregrine van Ransom Riggs.

Jacob en zijn grootvader hebben een speciale band. Zijn grootvader vertelt hem bizarre verhalen over zijn jeugd en bezit een collectie vreemde foto's. Als zijn grootvader op mysterieuze wijze om het leven komt, reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten weeshuis. Eerst denkt hij dat het tehuis helemaal verlaten is, maar dan ontmoet hij bijzondere kinderen. Als blijkt dat ze in gevaar zijn, raakt Jacob betrokken in een reeks spannende avonturen in een parallelle wereld. Avonturen die zijn leven voorgoed veranderen.

De reeks rond De Bijzondere Kinderen van mevrouw Peregrine is geen gewoon avonturenverhaal. Op een heel originele en overtuigende manier neemt Ransom Riggs je mee in een wereld waarin mensen met bijzondere gaven zich moeten verschuilen voor het kwaad dat andere hen willen toebrengen. Maar dankzij hun bijzondere gaven en de hulp van Jacob slagen ze erin om zelfs uit de meest gruwelijke situaties te ontsnappen. Ondanks de vele ongelooflijke elementen is Jacob een heel geloofwaardig hoofdpersonage met wie je meteen meeleeft.

De reeks is heel meeslepend geschreven en alle boeken lezen als een trein. Ransom Riggs is een geboren verteller en bijna elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger die je doet voortlezen. Alle boeken bevatten ook onwaarschijnlijke maar echte foto’s die de auteur in de loop der jaren verzamelde en waarop hij de bijzondere gaven van de kinderen baseerde. Heel straf hoe hij die foto’s in het verhaal weet te verwerken. Terwijl de eerste drie boeken zich afspelen in Engeland en zwart-witfoto’s bevatten, verhuist het verhaal vanaf deel vier naar Amerika, waar Jacob woont. Dat boek bevat ook kleurfoto’s en die baden minder in een Victoriaanse sfeer dan wel in een fifties sfeer.

Het eerste boek is in 2016 verfilmd door Tim Burton, maar dat vind ik maar een slap afkooksel van het boek. Wel een dikke pluim voor het vertaalwerk van Tine Poesen, want de Nederlandse vertaling leest even vlot als het origineel en boet niets aan kracht in.

Synopsis

Jacob ontmoet opnieuw miss Peregrine en haar bijzondere vrienden. Samen ontdekken ze een bunker die van Jacobs opa Abe is geweest. Abe had veel geheimen, waardoor Jacob geconfronteerd wordt met zijn eigen familiegeschiedenis. Vanaf ca. 15 jaar.

Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

De kaart der dagen
Titel:
De kaart der dagen
Auteur:
Ransom Riggs
# pagina's:
527 p. : ill.
Uitgeverij:
Clavis
ISBN:
9789044831146
Materiaal:
Boek
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd