Elisabeth Torfs
Leestip van Elisabeth Torfs
Uitgever bij Pelckmans Pro

Vrouwelijk verlangen op zijn eerlijkst

14 augustus 2019

Maggie is een jonge twintiger die heftig worstelt met de nasleep van een grensoverschrijdende relatie die ze had met een leraar. Wanneer de man een prijs wint als beste leraar, start ze een rechtzaak tegen hem, maar moet ze vaststellen dat niemand haar gelooft en haar omgeving op z'n kop wordt gezet. Lina, huisvrouw en moeder van twee, is vastgeroest in een passie- en seksloos huwelijk. Een verzengende affaire met haar ex brengt terug licht in haar leven. Aantrekkelijke en succesvolle Sloane baat samen met haar man een restaurant uit. Ze slaapt regelmatig met anderen, terwijl haar man toekijkt en soms ook participeert.

Elk van de protagonistes in Drie vrouwen ervaart hoe verlangen gedachten, gevoelens, relaties domineert maar zelden eerlijk wordt benoemd. Hoe lastig het is om uit te maken waar eigen verlangen stopt en dat van een partner begint. Hoe complex de verhouding tussen liefde en verlangen is en hoe machtsverhoudingen verlangen verdraaien. Hun verhalen tonen dat seksuele gelijkheid geen verworven recht is en dat vrouwen, vaak zonder het zelf door te hebben, worstelen om baas te zijn over eigen lichaam.

Maar liefst acht jaar lang sprak journaliste Lisa Taddeo met de drie vrouwen wiens authentiek en intiem portret ze schetst. Hoe indrukwekkend dat ook is als journalistiek huzarenstukje, op literair vlak schort er hier en daar wat. Sommige metaforen voelen wat ongemakkelijk en gezocht (andere zijn dan weer net zo raak!) en misschien was een ongecomplexeerd verhaal, over een bevredigend en bevredigd verlangen, een extra rijkdom geweest. Maar zelfs met die bedenkingen blijft Drie vrouwen een boek dat gelezen moet worden door iedereen die dichter wil komen bij een begrip van verlangen als een mix van littekens uit het verleden en hunkering naar toekomstige connectie.


Synopsis

Lisa Taddeo volgde acht jaar lang drie Amerikaanse vrouwen om hun verlangens en begeerte te onthullen. Drie vrouwen is een boek waarin de vrouwelijke begeerte in al haar heftigheid en schoonheid wordt neergezet.

Elisabeth Torfs
Leestip van Elisabeth Torfs
Uitgever bij Pelckmans Pro

Drie vrouwen
Titel:
Drie vrouwen
Auteur:
Lisa Taddeo
# pagina's:
317 p.
Uitgeverij:
Nijgh en Van Ditmar
ISBN:
9789038807195
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen
Doelgroep:
Volwassenen