Leestip van Anneke Wouters
Boekenliefhebber

I Have a Dream: Een aangrijpende roman over de Afro-Amerikaanse realiteit tijdens de periode van Jim Crow.

4 september 2019

"Diep in onze ziel moeten wij geloven dat wij iemand zijn, dat wij ertoe doen, dat wij van waarde zijn, en iedere dag opnieuw moeten wij onze aardse weg bewandelen met dat gevoel van eigenwaarde, dat gevoel iemand te zijn."

Ik kan deze aangrijpende roman enkel inleiden met de woorden van Martin Luther King, wiens speeches een rode draad vormen doorheen het verhaal.
De burgerrechten beweging maakt zijn opkomst in de Verenigde Staten en wordt gehoord tot in het diepe Zuiden, waar segregatie de normale gang van zaken is voor Afro-Amerikanen. Dit is een drijfveer voor Elwood Curtis, een rustige en nieuwsgierige jongen uit Tallahassee die vastberaden is om te gaan studeren aan de zwarte technische hogeschool. Elwood bevindt zich echter plots als onschuldige zwarte jongeman op de verkeerde plek en van het ene moment op het andere, belandt hij op de beruchte tuchtschool, Nickel. Hier ontdekt hij gauw dat het leven voor de jongeren, en vooral de zwarte jongeren, zwaar is, en dat zijn hoopvolle karakter op de proef wordt gesteld.

Misbruik en martelingen zijn er dagelijkse kost en wrede opzichters zijn vrij om te handelen zoals zij willen. Hij ontmoet echter Turner, die doorheen het boek zijn kompaan wordt. Samen dromen ze van een wereld buiten Nickel, een vrije wereld zoals zij hem nog nooit hebben gekend. Gedreven door de woorden van Martin Luther King "Maak van je menselijkheid je roeping. Maak die de kern van je bestaan", zet hij door.

De kracht van het boek zit hem in dit meeslepende en eenvoudige verhaal waar een complexe en gruwelijke geschiedenis achter schuilt. De prachtige verwoordingen en de integratie van de teksten van Martin Luther King zorgen ervoor dat het moeilijk is om neer te leggen. Deze roman toont aan dat we over het verleden moeten vertellen, hoe hartverscheurend hij ook is.

Elwood Curtis staat voor alle onschuldige zwarte jongemannen die gewoonweg meer verdienen.

Synopsis

Op een tuchtschool in het Diepe Zuiden van Amerika worden, terwijl de burgerrechten voor zwarten zijn ingevoerd, vooral de zwarte leerlingen mishandeld en zelfs vermoord.

Leestip van Anneke Wouters
Boekenliefhebber

De jongens van Nickel : roman
Titel:
De jongens van Nickel : roman
Auteur:
Colson Whitehead
# pagina's:
270 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025454579
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Racisme ; zuidelijke staten van de Verenigde Staten
Doelgroep:
Volwassenen