Week van de Belgische Muziek: leestips van Patricia Vanneste (Sohnarr, Driftwood)

Week van de Belgische Muziek: leestips van Patricia Vanneste (Sohnarr, Driftwood)

9 februari 2021

Leuven Leest viert de Week van de Belgische Muziek.

In het voorjaar van 2020 bracht Patricia Vanneste als frontvrouw van Sohnarr het album Coral Dusk uit, een album om bij weg te dromen of in verre gedachten te verzinken. Voor dat album trok ze naar het Hoge Noorden, op zoek naar inspiratie. Tijdens een reis door de uitgestrekte landschappen in Noorwegen en Zweden ontstond het idee van de Sjel, een Noors woord dat zoveel betekent als essentie of ziel. Dit idee mondde uit in een muzikale kunstinstallatie: een architecturaal uitgepuurd paviljoen, een schuilplaats waarmee je door de spiegelende wanden één bent met de omgeving.

De Sjel is ook de uitverkoren plek om individueel in alle rust en afzondering je te verdiepen in een goed boek.

Deze drie boeken nam ze mee in haar reiskoffer.

Steppenwolf van Herman Hesse

De klassieker Steppenwolf van Herman Hesse las Patricia voor de eerste keer in Zweden en Noorwegen en herlas ze tijdens de lockdown. Het is een boek dat uitnodigt tot zelfreflectie. Het raakt de thematiek van eenzaamheid op een voor mij heel treffende manier. Hoe eenzaamheid vrijheid inhoudt, maar ook verdriet. Hoe onze geest ook continu met zichzelf in de clinch kan gaan als het gaat over de polariteit tussen ratio en intuïtie.

Steppenwolf

Nachtouders van Saskia de Coster

In Nachtouders van Saskia de Coster duiken vragen op bij en implicaties van ouderschap.

Taboes bestaan hier niet. Onuitgesproken twijfels worden neergeschreven. Een meeslepende roman die bij momenten pijnlijke buikkrampen kan veroorzaken of je nu kinderen hebt of niet, omdat de bedenkingen existentiële thema's aanraken.

Nachtouders

De verboden vrouw spreekt van Pamela Kribbe

Een essentieel boek waar ze graag naar grijpt als ze vast komt te zitten in haar eigen patronen is het boek De verboden vrouw spreekt van Pamela Kribbe.

“Het is een boek dat mogelijks mensen kan afschrikken omdat het gekaderd wordt binnen channeling. Zelf was ik daar ook wat sceptisch over in het begin, maar de inhoud van het boek resoneerde zodanig hard dat de vraag op welke manier de informatie tot bij de schrijfster is gekomen er zelfs niet meer toe deed. Het boek is confronterend omdat het zelfopoffering in een nieuw daglicht brengt. Wat je door liefde denkt te doen kan een heuse schaduwkant met zich meedragen. Het gaat over het belang van grenzen stellen. Niet enkel voor jezelf maar ook voor de ander. Dominantie en agressiviteit worden snel als slecht bestempeld, maar ook de afhankelijkheid en verplaatste verantwoordelijkheid die er ontstaat bij het grenzeloos geven en vergeven kan het gevolg zijn van angst en bezitsdrang. Wat je dacht een geschenk te zijn voor de ander en een opoffering van jezelf, krijgt plots een andere lading. Een aanrader voor alle gevers onder ons.”

Pamela

Geven doet Patricia graag. Met overgave. Met haar muziek, haar boekentips, haar gedachten. Met de Sjel die je tot einde maart kunt betreden op de Stadsbegraafplaats Leuven. Even wegdromen met of zonder boek.

Alle info ivm de SJEL: www.30CC.be

Benieuwd naar meer? Hier vind je een overzichtlijst van alle boekentips die we binnenkregen van Belgische muzikanten. Zoek je naar Belgische muziektips? Bekijk dan zeker de lijst met muziekttips die schrijvers ons gaven.

De Week van de Belgische Muziek is een initiatief van Vi.be en een samenwerking tussen Leuven Leest, de bib Leuven, 30CC, Antwerpen Leest, Gent Leest en Brugge Leest.