Week van de Belgische Muziek: Jong muziektalent geeft boekentips
Leuven Leest viert de Week van de Belgische Muziek. Wij vroegen aan enkele artiesten die net zijn doorgebroken, wat hun leestips zijn. Ontdek hieronder de lijstjes van Lili Grace, Meskerem Mees, Kids with buns en Rosa Butsi
Lili Grace
De zusjes Nelle en Diene Bogaerts werkten in stilte aan nieuwe muziek. Ze maken al sinds hun late tienerjaren samen muziek en stonden in 2012 al eens in de finale van Humo's Rock Rally. Het was wachten tot het najaar van 2020 om eindelijk naar buiten te komen met het debuutalbum Silhouette. Ze dropten inmiddels de single Traveller (zie Vox-lijst) en ze spelen live tijdens de Toots sessies. Het album behoort volgens de Standaard tot het beste van 2020 en staan mooi tussen artiesten als Dua Lipa en Phoebe Bridgers. In Leuven spot je ze soms als resident in Artkom, een kunstatelier in Marie Thumas gebouw aan de Vaart.
Nelle:
Een kleine meditatiegids van Tom Hannes
Dit boekje heeft me erg geholpen om mijn eerste stappen te zetten in meditatie. Duidelijk, helder en de een ideale manier tijdens de lockdown om het hoofd fris te houden.
Mozart, mens en muzikaal genie. (Uitgeverij De Lantaarn, Amsterdam)
De geschiedenis van een menselijk genie. Tijdens de lockdown ben ik me beginnen verdiepen in de mens achter een groot componist. In het boekenrek van mijn ouders vond ik dit boek over Mozart. Een boek dat zolang ik me herinner al in hun kast staat maar nu pas mijn aandacht greep. Het is het levensverhaal van één van de grootste componist die we kennen. Zijn muzikaal parcours blijft me verwonderen als ook de gelijkenissen van componisten en songschrijvers van toen en nu.
Dienne:
'SIMPEL - Yotham Ottolenghi'
Voor mij geen leesboek maar een kookboek. Wanneer ik overdag muziek aan schrijven ben, heb ik nood aan enkele rustmomenten. Een pauze waarbij ik het hoofd helemaal kan leegmaken en even al het muzikale kan uitschakelen om er daarna weer met nieuwe inspiratie aan verder te werken. En koken is voor mij ideaal. Het kookboek 'Simpel' is mijn laatste ontdekking in de lockdown. Op deze manier geeft koken mij een nieuw en helder beeld over mijn werk en kan ik er terug met nieuwe inspiratie aan verder werken.’
Meskerem Mees
Als er één artieste die vlot over de tongen ging, dan is het wel Meskerem Mees. 2020 mag je gerust als haar doorbraakjaar beschouwen. Ze veroverde vele harten, liet de concurrentie vlot achter haar tijdens de Humo’s Rock Rally. Dit jaar hoopt ze live te schitteren.
Love Is a Dog from Hell - Charles Bukowski
De eenzaamheid die de lockdown met zich meebracht is niks in vergelijking met de poëzie van Bukowski.
The Chronicles of Narnia - C.S. Lewis
Het boek waarmee ik de realiteit ontvluchte. De ideale klassieker om de koude en donkere wintermaanden mee door te komen.
Het parfum - Patrick Süskind
Het boek dat ik graag herlezen heb. Dit boek is niet alleen fantastisch geschreven maar heeft ook een van de meest originele verhaallijnen die ik ooit gelezen heb.
Dracula - Bram Stoker
Het boek dat ik dit afgelopen jaar heb ontdekt. Een klassieker die er toch in geslaagd is om me aangenaam te verrassen.
Kids With Buns
Piepjonge band uit Sint-Niklaas, van Marie Van Uytvanck (21) en Amber Piddington (19). Met hun sfeervolle gitaren en uniek-ontwapenende, androgyne stem creëert Kids With Buns een sound die zalen stil krijgt. Frisse, radiovriendelijke nummers die balanceren tussen melancholie, kracht en kleur. Met een nuchtere onbevangenheid wekken ze een nazinderend gevoel van geborgenheid op.
De muziek van Kids With Buns wordt wel eens vergeleken met London Grammar, Phoebe Bridgers en Girl In Red. Z waren één van de winnaars van de Nieuwe Lichting 2021.
Call me by your name (André Aciman)
The unbearable lightness of being (Milan Kundera)
Twenty love poems and a song of despair (Pablo Neruda)
To the lighthouse (Virginia Woolf)
The kite runner (Khaled Hosseini)
Sprakeloos (Tom Lanoye)
He zelfverwoestingsboek (Marian Donner)
De meeste mensen deugen (Bregman)
Gesprekken met vrienden (Sally Rooney)
Roos Denayer (Rosa Butsi)
Soundtracklaureaat Roos Denayer excelleert in heerlijk genadige popsongs, waar haar engelachtige stem zachtaardig over heen glijdt. Bezield door Joni Mitchell, Suzanne Vega of Becca Stevens, luistert Denayers muziek als een zacht dekentje om op neer te strijken.
Muzikaal ondersteund door Trui Amerlinck (Tsar B, Ivy Falls) vond Roos Denayer waar ze op zoek naar was: een eigen muziekstijl waarin zowel haar voorliefde voor jazz als invloeden van haar favoriete singer-songwriters in kwijt kan: Rosa Butsi.
Inmiddels is ze Artist in Residence in het Depot.
Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beek
Een boek dat me vaak zo een ongemakkelijk gevoel gaf, dat ik het absoluut wilde uitlezen.
Hieruit heb ik heel wat zinnetjes opgeschreven die me aanspraken, ik lijst er enkele op:
-Geluk hebben, dat kan van alles betekenen
-Goed dat schaamte geen geluid maakt
-Verwoesting heeft iets aandoenlijks
-Je moet alleen risico's nemen als ze iets interessants kunnen opleveren
-Een besef dat indaalt eist zijn ruimte op
Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten
Fijn verhaal dat sommige vanzelfsprekendheden in mijn leefwereld serieus in vraag hebben gesteld.
Ondertussen ligt Duizend Schitterende Zonnen van Khaled Housseini naast mijn bed, dat ik nu al onwaarschijnlijk goed vind. The Bricks That Built the Houses van Kate Tempest is nadien aan de beurt.
Benieuwd naar meer? Hier vind je een overzichtlijst van alle boekentips die we binnenkregen van Belgische muzikanten. Zoek je naar Belgische muziektips? Bekijk dan zeker de lijst met muziekttips die schrijvers ons gaven.
De Week van de Belgische Muziek is een initiatief van Vi.be en een samenwerking tussen Leuven Leest, de bib Leuven, 30CC, Antwerpen Leest, Gent Leest en Brugge Leest.