Waar schrijft Leuvens thrillerauteur Wouter Dehairs zijn boeken?

Waar schrijft Leuvens thrillerauteur Wouter Dehairs zijn boeken?

10 maart 2023

Toon me je schrijfplek ... en ik zeg wie je bent. Leuvens thrillerauteur Wouter Dehairs neemt ons mee naar zijn geliefde schrijfplekken.

Mijn schrijfplek bevindt zich in een nis op de bovenste verdieping van ons huis. Ik kijk uit op een hoog raam. Voor dat raam hangt een rolgordijn dat altijd neergelaten is. Boeken schrijf je niet door naar buiten te staren, maar door naar binnen te kijken. (In tegenstelling tot buiten, waar doorgaans toch niet veel gebeurt, is er daarbinnen voortdurend van alles gaande.) Een stoel, een tafel, een laptop en een verduisterd raam. Meer heb je dus niet nodig om te beginnen schrijven.

Al zijn die attributen natuurlijk nutteloos zonder dat ene ding waar je absoluut niet zonder kan en dat je zonder enige waarschuwing altijd en overal kan overvallen: een idee. Na vier gepubliceerde boeken weet ik dat het meestal de vorm aanneemt van een vonk die van binnen naar buiten vibreert, alsof er ergens in je binnenste een storm opsteekt die vanuit het niets een bliksemschicht recht in je smoel mikt. Een licht verhoogde hartslag en tijdelijke zinsverbijstering zijn gewenste neveneffecten.

Daarna is het: neerzitten en alle remmen loslaten. Het idee kan alle kanten opgaan en doet dat meestal ook. Je kiest altijd de interessantste richting, de richting zonder straatlampen, verkeersborden of wegmarkeringen. Er is hoogstens een hotel met een knipperend neonlicht en een parking gevuld met motorfietsen, vrachtwagens en bestofte auto’s. Als je dat hotel naar binnen gaat, een kamer huurt en ’s avonds aan de bar gaat zitten, zie je iemand. Misschien is het iemand die je kent, misschien is het iemand die je wilt leren kennen. Maar er gebeurt iets. En daarna gebeurt er opnieuw iets en daarna opnieuw etc.

Al gebeurt er natuurlijk helemaal niets, want je zit gewoon op je stoel, achter je raam met neergelaten rolgordijn. Had ik al gezegd dat het cruciaal was dat dat rolgordijn neergelaten was?

Hotel Hideout Dan Zollinger

Wouter Dehairs' nieuwste boek "Brussel Blues" verschijnt op 25 maart bij Lannoo.