Menu

Vrouwen die lezen

Vrouwen die lezen, 17 september 2017

Enkele weken geleden zag je mogelijks het eerste artikel van onze reporters Elise en Jill verschijnen. Deze twee enthousiaste leesclubdeelnemers zijn ervan overtuigd dat er heel wat leesclubs zijn in Leuven. Die zijn helaas niet altijd even zichtbaar. Daarom gaan ze in deze reeks op bezoek bij verschillende leesclubs en laten ze je over de schouders meekijken. Zo willen ze in kaart brengen welke leesclubs Leuven biedt en willen ze laten zien hoe die werken. Ze verwachten op z’n minst naar huis te gaan met een waslijst leestips… Maar wie weet inspireren ze jou om ook een leesclub te beginnen?

De reeks kon niet anders starten dan met een bezoekje aan elkaars leesclub. Na het eerste deelname van Jill aan de Tony Webster Book Club, was het tijd voor Elise om ook eens langs te gaan bij "Vrouwen die lezen", de leesclub die ontstond op initiatief van Jill. Zij was op zoek naar een leesclub en vond al snel geïnteresseerde lezers in haar vriendenkring. Hun eerste bijeenkomst was begin 2017 en in hetzelfde jaar volgden er nog drie anderen.

Voor deze vierde bijeenkomst bespreken de Vrouwen die lezen het boek Muidhond van Inge Schilperoord. De setting is een late zondagvoormiddag rond een gezellige Leuvense eettafel. Het gesprek start met een rondje waarin kort een algemene indruk wordt gedeeld. Ondertussen wordt er gegeten en gedronken, want er staat een uitgebreide brunch op tafel.
De discussie loopt vlot, en indien dat niet het geval zou zijn, heeft Jill een aantal interessante vragen en discussiepunten achter de hand. De realistische psychologische karakterisering zorgt ervoor dat de algemene indruk van het boek positief is. De zware thematiek werd op een realistische en vooral menselijke manier uitgewerkt en zowat iedereen is onder de indruk van dit debuut.

De uren gaan vlot voorbij en ook het volgende boek komt al even ter sprake. Dat wordt Daar komen de vliegen van David Pefko. De Vrouwen die lezen kiezen ervoor om te focussen op Nederlandstalige, recente literaire fictie, aangezien ze zelf vinden dat ze zulke boeken te weinig lezen. Ze kozen er bijgevolg voor om dat in groep te doen. Waarom? Jill: "Het leukste aan een leesclub is dat je van een solo-activiteit een sociale kan maken. Het is erg fijn om van gedachten te kunnen wisselen over een boek dat je net gelezen hebt. De leesclub zet ook aan om te lezen, het is een stok achter de deur als je het niet gemakkelijk vindt om tijd te maken om te lezen. "

Zo, onze twee leesclubreporters hebben een eerste blik achter de schermen van elkaars bijeenkomsten gekregen, maar in de nabije toekomst zoeken ze ook ander gezelschap op! Benieuwd bij wie en waar dat zal zijn? Je kan zeker nog artikels van hen verwachten, met meer leestips en leesclubnieuws.

Heb je zelf een leesclub die ze eens mogen komen crashen? Jill en Elise komen graag langs. Geef ons gerust een seintje via leuvenleest@leuven.be. Misschien tot binnenkort?