Menu

Voetbal en boeken gaan hand in hand

Voetbal en boeken gaan hand in hand

Eén van de grote voordelen aan een Wereldbeker Voetbal is dat je je boekenkast - tot ergernis van de huisgenoten - vol voetbalboeken terug eens ter hand kunt nemen. En ten huize van ondergetekende zijn er dat veel.

Dit is de beste periode om je te verdiepen in het tactisch brein van menig voetbalcoach, of je te vergapen op het voetbalplezier van de supporter, wereldwijd, ongeacht kleur, regio of ras.
Tot dusver mogen we genieten van een topspektakel. Spannende wedstrijden, veel doelpunten, onverwachte uitslagen.
Daarom duiken we met onze neus in de voetballiteratuur. Want de wereldbekermicrobe mag ook op www.leuvenleest.be niet ontbreken.

Vier jaren geleden spatte de Braziliaanse voetbaldroom op een bijzonder ruwe manier uiteen in de halve finale tegen Duitsland. 1-7 nederlaag op eigen bodem. Straffer kan je het niet bedenken. Huilende mensen op het veld en in de tribunes. Brazilië was in rouw.
Aanstaande vrijdag staat er de topaffiche België-Brazilië gepland. We halen één van de belangrijkste en beste voetbalboeken aller tijden van onder het stof. Een mustread voor de supporter, maar evenzeer boeiend leesmateriaal voor de literatuurliefhebber en Brazilië-reizigers. “Futebol: The Brazilian way of life”, geschreven door Alex Bellos.
Hij beschrijft hoe voetbal zo bepalend is in de Braziliaanse cultuur. Hoe voetbal verankerd is in de Braziliaanse ziel en samenleving. Voetbal verenigt mensen, arm en rijk, en doet de dagelijkse sleur en ellende vergeten.
Over de kunst van het spel, de successen en de teleurstellingen, de legendes van weleer en de romantiek van dit eenvoudig spelletje.

Alex Bellos is oud-correspondent van The Guardian en The Observer in Zuid-Amerika. Hij is gek op wiskunde, filosofie en voetbal.
Ter gelegenheid van het vorige WK 2014 in Brazilië heeft hij zijn boek over Brazilië, voetbal, politiek, cultuur en alle mogelijke dwarsverbanden geactualiseerd.
Wil je meer boeken (fictie, non-fictie) ontdekken?
 
https://ernste.net/brazilie/boeken.html
Aanvullend boekenlijstje voor de voetballiefhebber?
De Hand van Van Gaal / Hugo Logtenberg
Uma Cidade de Futebol
Buenos Aires. Die Welthauptstadt des Fussballs / Reinaldo Coddou H.
Spel om de bal / Desmond Morris
Uit & Thuis / Karl Ove Knausgard