#UnitedWeJazz - leestips van jazzmuzikanten

#UnitedWeJazz - leestips van jazzmuzikanten

8 februari 2021

Shhh … Peaceful. Jazzicoon Miles Davis voelde het al aan. Zoek de verstilling op, een rustplek, duik in een boek en ontdek een andere verbeelde wereld.

Dat het een ongewoon jaar is, staat buiten kijf. Een tijd van stilstaan, vertragen, maar ook van gemis. Door de coronacrisis werd de jaarlijkse uitreiking van de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen, de MIA's, uitgesteld naar 2022.

Met een meer dan waardig alternatief komt Vi.be met de 'Week van de Belgische muziek' op de proppen. Van 8 tot 14 februari richten we de spotlight op muziek van eigen bodem.

Tijdens deze week schakelt ook de jazzsector een versnelling hoger. Tal van jazzspelers bundelen hun krachten onder de noemer #unitedwejazz. Om deze muzikale hoogmis te vieren polsten we samen met Jazz&Mo en Muziekmozaïek naar de favoriete auteurs, boeken en leestips van onze jazzmuzikanten. De respons was immens. Ontdek de leeshonger van An Pierlé, Alex Koo, Hendrik Lasure, Isolde Lasoen, Heleen Andriessen, Nabou of Lucas Schreel. Hieronder een selectie.

Isolde Lasoen mag de spits afbijten. De Gentse drumster en zangeres werkte aan een creatie ‘She’s on the Jazz’, toen de pandemie uitbrak in 2020. Weg première op Leuven Jazz festival, weg de daaropvolgende tour.

Isolde

Tussentijds en voorlopig zonder enig perspectief op liveconcerten leest ze veel en tipt ze Cupido van Kristiaan Vandenbussche: 'Heel knap verhaal over op de proef gestelde vriendschap, super spannend. Deze misdaadthriller is een echte pageturner die je even kidnapt, weg van de dagelijkse bekommernissen.' Maar ook Geheim België van haar broer Kenneth Lasoen: 'Een boek over de Belgische geheime diensten, spionage en terreur, van 1830 tot nu. Geheim België brengt de verborgen geschiedenis van ons land aan het licht. Leest vlot én is super interessant!'

En Studio Avec Serge Gainsbourg is een 'mega interessante inkijk hoe de meester van de Franse chanson te werk ging in de studio. Hij nam meer dan 800 werken op gedurende zijn carrière. Zowel muzikaal, technisch als menselijk boeiend.'

An Pierlé staat nu in de kijker met haar nieuwe plaat . Ze is eveneens een literaire veelvraat. Uit haar uitgebreide lijstje maakten we een keuze.

An

'Mijn leestip is Philip Pullmann His Dark Materials, zeker eerst de boeken lezen vooraleer de films te zien. Perfect voorleesboek dat echt alles heeft, avontuur, vriendschap, een fantastisch meisje als hoofdpersonage, veeeeel diepe lagen over religie, wetenschap en bewustzijn, romantiek en fantasie. Wat wil je nog meer? Staat in de BBC top 200 op 5.'

An wilde vooral graag een goed escapistisch boek tijdens de kerstvakantie lezen. Zij heeft dan John Stephens ontdekt en zijn trilogie gelezen Smaragd, Onyx en Robijn. Maar haar absoluut lievelingsboek allertijden is toch De Meester en Margarita van Michail Boelgakov.

Pianist Alex Koo mocht in januari als Artist in Residence bij Flagey zijn nieuwe plaat voorstellen

Hier geeft hij met veel plezier zijn boekentips prijs. Alex gaat creatief aan de slag met deze tips en verwerkt waar het kan dit ook in zijn muziek.

Alex

Naar het boek Dune van Frank Herbert heeft hij een compositie geschreven met de gelijknamige titel. Ook de artwork van zijn CD “Appleblueseagreen” is volledig geïnspireerd door de Dune-esthetica.

Ook Siddhartha van Hermann Hesse is een inspirerend verhaal. Vaak wordt het concept van onsterfelijkheid, trance en 'deel uitmaken van een groter geheel' aangekaart. Ook in het musiceren vind ik dat eigenlijk van toepassing. Tot slot prijst hij Schaaknovelle van Stefan Zweig aan.

Een heel kort maar bijzonder intrigerend verhaal. Je leest het in enkele uren uit en je zit op het puntje van je stoel. Een ideale roman om mee te beginnen als instapboek.

Luca-docent en jazzgitarist Peter Hertmans tipt Amerikanah en Een halve gele zon van Chimamanda Ngozi Adichie. Ontsnappen aan De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld en De opgang van broer Stefan Hertmans was het voorbije leesjaar quasi onmogelijk. Twee boeken die vaste prik waren in de jaarlijsten van de leesexperten.

Peter

Een artieste die momenteel terecht met de nodige aandacht gaat lopen is de 27-jarige tromboniste Nabou Claerhout. The London Jazz News schreef over Nabou Claerhout: “There was real star quality in her soloing: strong tone, strong line, real presence. Claerhout was a new name to me and is definitely one to watch out for." Op Klara uitgeroepen als één van de “Twintigers”. Op die manier tracht de radiozender veelbelovende artiesten in de kijker te plaatsen.

Nabou

Nabou koos voor de graphic novel Arlo van Floor Denil.

“Floor is naast fantastische cartoonist en vriendin ook nog eens een geweldige verhalen verteller. In Arlo vertelt ze het prachtige verhaal van het plotse verlies van een vriend. Iets wat we op een te jonge leeftijd te vaak mee maken.

In coronatijden grijpen vele mensen ook naar de kracht van podcastverhalen. Nabou is een trotse en grote fan van de podcast “De Rudie en Freddie show”. Toen Rutger Bregman (De Meeste Mensen deugen) nog geen bekende auteur was en Jesse Frederik nog niet de zogezegde klokkeluider was van de toeslag-affaire in Nederland, was ik al gekluisterd aan hun podcasts waar ze hun visie en mening op de wereld staafde met gedaan onderzoek. LOVE IT! Het boek Gratis Geld is er één waar ik enkele keren in begon maar nog niet afmaakte. Toch raad ik jullie aan omdat wel te doen. Iedereen rond mij die het al deed heeft er alles behalve spijt van.

De jonge pianiste Heleen Andriessen kiest voor enkele grote namen uit de hedendaagse literatuur en grijpt ook de gelegenheid aan om twee jonge schrijfsters naar voren te schuiven.

Met Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer verrast ze niemand, maar kiest ze wel voor een zeer dikke turf waarin Pfeijffer niet alleen de moderne kunst, het toerisme en zichzelf op de hak neemt, maar die je via sterke beelden doet nadenken over vergankelijkheid, de toekomst van Europa en migratie.

Ook hier verweeft hij het centrale thema dat als een rode draad doorheen zijn oeuvre loopt: de ficties waarin we zelf wensen te geloven. Tussen al dat groot geschut brengt hij ons ook nog eens aan het lachen. En zei ik al dat hij heerlijk virtuoze zinnen schrijft?

De klassieker Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier is een veel gelezen boek in tal van leesclubs.

Wie droomt er op de zoveelste kleurloze dag aan de keukentafel niet van om de nachttrein naar Lissabon te nemen en in een andere wereld te ontwaken? Het overkomt de eerder saaie leraar Raimund Gregorius. Een mysterieus verhaal over taal, gelardeerd met filosofische bespiegelingen over de ziel en de tijd. Dat de vrouwelijke personages nogal tweedimensionaal neergezet zijn, zien we graag door de vingers.

Wandelen is het nieuwe normaal. Ook uitgeverij Van Oorschot begrijpt dat met deze nieuwe Terloops-reeks van literaire wandelingen.

In Bergje beklimt Bregje Hofstede opnieuw de Sass Songher, een mythische berg uit haar jeugd. Een pareltje dat je in heldere zinnen laat meegenieten van de betoverende uitzichten. De berg vormt, zoals alles, slechts een gelegenheid om zich veel grotere vragen te stellen over opgroeien en toerisme.

In de essaybundel Waagstukken van Charlotte Van den Broeck volgen we een reeks architecten die op één of andere manier mislukten en de hand aan zichzelf sloegen. Van den Broeck brengt gebouwen tot leven en mengt in haar uitgekiende stijl documentaire met persoonlijke reflectie. Wat staat er op het spel in je leven? Je kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar bvb. De Grote Post in Oostende.

Twee klassiekers uit de Nederlandse Canon, een fantasyboek en een meer essayistisch boek.

Hendrik Lasure (schntzl, Warm Bad, An Pierlé Quartet, Bombataz, Orange Moon) leest eclectisch zoals hij als muzikant ook fungeert. Freewheelend tussen Mulisch en Wolkers, titanenauteurs uit de vorige eeuw, walsend tussen Twee vrouwen en Turks fruit.

Harry Mulisch ontdekte Hendrik onlangs en sindsdien vindt hij alles van hem fantastisch. Ontroerd door kleine kanttekeningen die hij maakt, beschrijvingen van plekken,... Daarnaast ontvouwt het verhaal zich op meesterlijke wijze. Turks Fruit is één en al passie!

Met Philip Pullman en de trilogie “his dark materials” duikt hij in een veelgelezen fantasyreeks. Ontsnappingsweg naar andere oorden. Even alles vergeten.

Hoe leer je anders naar de mensen kijken. Elias Canetti wijst Hendrik de weg.

De behouden tong / De fakkel in het oor / Het ogenspel. Drie autobiografisch werken over een boeiende tijdspanne van de vorige eeuw.

Maak kennis met Lucas Schreel, een klassiek geschoolde multi-instrumentalist die naast zijn activiteiten in diverse jazzbezettingen en bij Kloothommel de soloplaat ‘We’re never afraid of getting up every morning’ maakte eind 2020. Dit voorjaar komt hij met een duoplaat aan de zijde van Casper Van de Velde (schntzl, An Pierlé Quartet, Bombataz), tussentijds trekt hij zich terug in zijn boekenkamer en serveert hij deze tips.

Lucas

Eén van de meest vooraanstaande songwriters van de 21e eeuw geeft een inkijk in zijn leven. Het boek Let’s go (so we can get back) van Jeff Tweedy is grappig, leerrijk en ontroerend. Fijn om te combineren met zijn soloplaat ‘Warm’. Ultieme tip: duik eens in de hele Wilco catalogus!

Immer controversieel is de Franse auteur Michel Houllebecq. In zijn laatste roman Serotonine analyseert hij naar goede gewoonte alles tot op het bot. De liefde, depressie, landbouw, Frankrijk, perverse seksualiteit en grauwe actualiteit. Een spiegel voor onze maatschappij. Veel leesplezier!

Uiterst gepast boek om in deze bizarre tijden tot jou te nemen: De melancholie van de onrust van Joke Hermsen. Een gevoelige filosofie voor de scheppende mens. Melancholie wordt belicht in een brede context.

De Week van de Belgische Muziek is een initiatief van Vi.be en een samenwerking tussen Leuven Leest, Gent Leest, Antwerpen Leest en Brugge Leest. De lijst met tips van jazzmuzikanten is mede samengesteld door Jazz&Mo en JazzMozaïek.

Meer boekentips vind je in de bibliotheken van Leuven, Gent, Antwerpen en Brugge.

Benieuwd naar meer? Hier vind je een overzichtlijst van alle boekentips die we binnenkregen van Belgische muzikanten. Zoek je naar Belgische muziektips? Bekijk dan zeker de lijst met muziekttips die schrijvers ons gaven.