Tien boekenblogs die je leeshonger aanwakkeren

Tien boekenblogs die je leeshonger aanwakkeren

10 augustus 2017
Met de hoeveelheid boekenblogs die tegenwoordig op het net rondwaart, is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Deze tien blogs zijn net dat tikkeltje anders.

SASKIA CRETEN

Bevlogen Letteren
Anna van Bevlogen Letteren is cultuurwetenschapper en literatuurcriticus en heeft haar liefde voor lezen in een prachtige blog gegoten. Anna’s focus ligt op literaire fictie en ze schrikt niet terug voor kritische vragen over boek, auteur en maatschappij. Zo vind je op Bevlogen Letteren niet alleen heel doordachte recensies, maar ook onderzoek dat dieper ingaat op literatuur. Ideaal voor wie graag tussen de regels leest.
https://annahusson.nl/
LEESTIP: De vierenveertig LHBT hoogtepunten uit de naoorlogse literatuur

Bladzijde 26
Marloes documenteert met veel enthousiasme haar literaire avonturen op Bladzijde 26. Ze beperkt zich niet tot recensies, maar schrijft ook over lezingen en andere literaire evenementen en is bovendien niet vies van een degelijke leeschallenge. De reviews op Bladzijde 26 lezen vlot, vooral dankzij Marloes’ heel persoonlijke insteek. Wat haar recensies net dat beetje anders maakt, is de vermelding van de eerste zin op bladzijde 26 van het gerecenseerde boek. Zo krijg je meteen een voorproefje.
http://www.bladzijde26.nl/
LEESTIP: Review: Waar het de tijd aan ontbreekt

Cinderellis
Op Cinderellis kun je naast recensies in tekstvorm ook ook filmpjes van Ellis’ eigen booktube kanaal terugvinden. Op youtube post ze heel wat boekgerelateerde unboxings, reviews en roundups, dus ideaal als je af en toe baat hebt aan een iets visuelere beoordeling. Cinderellis beperkt zich niet tot een specifiek genre, dus je kunt er allerlei recensies vinden, maar ook boekgerelateerde video’s en wat informatie over Ellis’ ervaringen met sport en gezondheid.
https://www.cinderellis.nl/
LEESTIP: Inkt - Alice Broadway - Leeservaring

Just read
Op Just read deelt Just in eigen woorden ‘aantekeningen bij gelezen boeken’. Hij schrijft recensies van en omdat hij niet al te kritisch is in zijn boekenkeuze, publiceert hij een brede waaier aan reviews over zowel nieuwe als oude publicaties en van auteurs van allerlei nationaliteiten. Op Just read vind je een prachtige verzameling van diverse boeken, ideaal om te bezoeken wanneer je op zoek bent naar een volgende leestip.
https://www.justread.nl/
LEESTIP: Helden zijn niet lankmoedig

Ogma
Ogma, ‘het stoerste vintage boekenblog’, is het product van een team van zes bloggers en heeft een origineel concept: de blog beperkt zich vooral tot ‘oude’ boeken, specifiek romans uit tweedehandswinkeltjes. Zo vind je op hun blog minder bekende publicaties met af en toe heerlijk retro beeldmateriaal. Ogma beperkt zich niet tot recensies, maar heeft ook heel wat andere categorieën die het raadplegen waard zijn, of je nu meer houdt van ‘dekselse detectives’, je nood hebt aan een ‘non-fictie fix’ of een ‘diy dimwit’ bent.
http://www.ogma.nu/
LEESTIP: Vakantieboeken top tien

Oog op de toekomst
Marcia van Oog op de toekomst houdt vooral van dystopiëen, maar verslindt met evenveel plezier science-fiction en young adult. Op haar blog staan ondertussen zoveel recensies dat het overzicht (op auteur of titel) geen overbodige luxe is. Oog op de toekomst gaat niet alleen over boeken, maar is ook een thuis voor andere soorten (pop)cultuur; dystopische films, series en games worden niet vergeten. Leuke extra voor bibliofielen: Marcia gunt haar lezers een kijkje in haar (licht uitpuilende) boekenkast.
https://oogopdetoekomst.com/
LEESTIP: The Call: een gruwelijk spannende mix van fantasy, horror en science fiction

ThrillZone
Zoals de naam al doet vermoeden, vind je op ThrillZone recensies van thrillers en andere spannende boeken. De blog is een goed geoliede samenwerking tussen acht recensenten en vier redacteurs, wat de reviews en boekenkeuze divers en fris doet aanvoelen. Dankzij een alfabetisch overzicht kun je de recensies makkelijk doorbladeren en de boeken met de hoogste scores kun je ook in hun hall of fame terugvinden. Verder houdt ThrillZone je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, kun je op hun website ook columns en interviews lezen en kun je je bij hun leesclub aansluiten.
http://www.thrillzone.nl/
LEESTIP: De rechter en zijn beul

Verhaalkabaal
Hoewel er een groot aanbod aan boekenblogs is, zijn bloggers met een focus op kinderliteratuur dun gezaaid. Op Verhaalkabaal recenseert journaliste en tekstschrijver Marijke kinderboeken voor jong en oud(er). Naast recensies zijn er op Verhaalkabaal ook relevante nieuwtjes, interviews, evenementen en vlogs te vinden.
https://verhaalkabaal.nl/2016/12/12/recensie-een-wereld-van-verhalen-oliver-jeffers/
LEESTIP: Beklim bergen van verbeelding en word een boekenkind

Zon en maan
Zon en maan is ondertussen een gevestigde waarde in boekenblogland. De auteur, Emmy, heeft een voorliefde voor fantasy en young adult die ze op haar blog kan botvieren. Naast recensies van boeken in haar favoriete genres deelt ze ook tips & tricks over het bloggen en recenseren zelf. Duizendpoot Emmy blogt ook over haar ervaringen met onderwijs en illustratie én heeft zelfs een handeltje van kaarsen met boekenthema op poten gezet.
http://zonenmaan.net/
LEESTIP: Al het moois is niet verloren – Danielle Younge-Ullman

copyright foto: Ogma