Pop-up leesclub

Pop-up leesclub

29 juli 2019
Onze ronde van de Leuvense Leesclubs gaat verder! In Leuven vind je heel wat groepjes lezers die samen boeken bespreken. Wij gaan op zoek naar die leesclubs en beleven de bijeenkomst voor één avond mee.

Deze keer stopten we bij de Pop-up Leesclub, een maandelijkse bijeenkomst tijdens het Pop-up Leescafé bij koffiebar Le Mustache. De organisator van de leesclub (én Leuven Leest-ambassadeur), Linda, heette ons welkom. Ze startte de Pop-up Leesclub in september vorig jaar. "Ik geniet er erg van om door te praten over een boek," zei ze, "maar in mijn eigen leesclub ontdekte ik dat ik het begeleiden ook heel leuk vindt." Ze zocht naar een manier om vaker met een groep mensen een andere of diepere leeservaring te krijgen en kwam zo op het idee van een pop-up leesclub.

Die avond in Le Mustache waren we met een groep van tien personen. De samenstelling van de groep is telkens anders. Een leuke manier om andere lezers te leren kennen! Het concept van de Pop-up Leesclub laat toe dat je er naartoe kan gaan als je zin of tijd hebt en als het boek je aanspreekt.

Linda startte het gesprek met een introductie van de auteur, Juli Zeh, en maakte daarmee duidelijk dat ze haar rol als begeleider heel serieus neemt. Ze deelde blaadjes uit met context van het boek en discussievragen. Daarna begon het gesprek, met aandacht voor ieders mening. Af en toe onderbrak Linda ons met een inzichtelijke vraag. Hoe zagen we de driehoeksverhouding tussen de personages? Zijn de vertellers wel betrouwbaar? Daardoor kregen de deelenemers echt de kans om dieper in te gaan op de thema's. Dat is toch ook een grote plus aan deelnemen aan een leesclub: door de tijd te nemen om samen met andere lezers dieper in een boek te graven, ontdek je thema's of interpretaties die je misschien zelf niet had gezien.

Linda maakt de boekenselectie met veel zorg en aandacht voor een juiste mix van thema's en auteurs. Reden te meer om volgende keer ook eens deel te nemen aan de Pop-up Leesclub. De Leesclub vond ondertussen elders onderdak - en heet voortaan Boekenklap. Linda en Eva nemen je om beurten mee op pad. Zin om mee te doen? Je vindt hen elke derde woensdag van de maand om 20 u in Barbóék. Op 18 september staat Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer op het menu. Alle info vind je op de Facebookpagina!