Op bezoek bij leesclub BiblioSofa

Op bezoek bij leesclub BiblioSofa

9 april 2018
Op bezoek bij leesclub BiblioSofa, 14 november

Lezen is het ideale moment voor wat alone time. Toch zijn er heel wat lezers die ervoor kiezen om het individuele te koppelen aan het sociale door lid te worden van een leesclub! Ook in Leuven vind je zulke rebelse lezers. Leuven Leest-reporters Elise en Jill gaan in deze reeks op bezoek bij verschillende leesclubs. Nadat ze elkaars leesclub bezochten, sloten ze op 14 november aan bij een bijeenkomst van BiblioSofa.

BiblioSofa is sinds 2013 actief en ontstond op initiatief van twee collega’s. De leesclub komt ongeveer om de 6 weken samen. De leden zijn sinds het begin vrij trouw gebleven aan hetzelfde concept. Buiten hun jaarlijkse afspraak met het Slow Bookfestival, houden ze het nu bij afwisselend door een andere gastvrouw- of heer georganiseerde bijeenkomsten.

Zo ook bij de bijeenkomst waarbij Elise en Jill aanwezig waren om Exit West van Mohsin Hamid te bespreken. De bijeenkomst vond plaats in Bierbeek, waar ze na wat zoeken in de holle wegen hartelijk verwelkomd werden. De eerste gelijkenis tussen de drie leesclubs die ze tot nu toe bezochten was al snel gevonden: een hapje en een drankje blijken vaste prik.

BiblioSofa heeft een vaste kern van een achttal deelnemers. De leesclub bestaat uit een mix van leeftijden. Dat geeft een erg leuke insteek aan de discussies.

De BiblioSofa-bijeenkomst startte met de vraag naar de score die de individuele leden aan het boek geven. Exit West kreeg tijdens de eerste ronde een gemiddelde score van 3/5, met twee uitschieters die het boek hoger scoorden. Omdat zij met hun mening in de minderheid waren, werd hen gevraagd te proberen om hun hoge score te beargumenteren. De discussie kreeg meteen een goede impuls. Het leukste aan een boekendiscussie is om meningsverschillen te bespreken: “Waarom vind jij niks aan dit meesterwerk?” en “Waarom vond jij de stijl van dit boek goed, terwijl ik vind dat de helft geschrapt kan worden?”

Iemand merkte op dat de schrijfstijl in het boek nogal onderkoeld en afstandelijk overkomt. Enkele anderen beaamden dat ze dat een minpunt vonden, terwijl anderen die afstandelijkheid wel konden smaken. Er werd duchtig door het boek heen en weer gebladerd op zoek naar voorbeelden van de stijl van Hamid – lange zinnen met een opsomming van beelden, voor de een geniaal en voor de anderen een rommeltje.

Enkele deelnemers haalden tijdens de discussie artikels over het boek en interviews met de auteur aan, dat gaf de discussie een extra dimensie. Want ondanks het feit dat de auteur niet mee aan tafel zat, konden ze zo ook zijn mening in de discussie verwerken.

De boeken die ze lezen, houden ze bij op een boekenplank in hun online Goodreads-groep. Op die boekenplank vind je onder andere Een soort van liefde van Alicja Gescinska, Swing Time van Zadie Smith, De ontheemden van Amin Maalouf, Birk van Jaap Robben en Dierbaar van Linn Ullmann. Het grootste deel van de boeken die ze lezen is recent (of recent opnieuw uitgegeven of vertaald). De leden leggen regelmatig suggesties voor. De meeste van die suggesties zijn boeken die om een of andere reden media-aandacht kregen, zoals nominaties voor literaire prijzen of besprekingen in een boekenbijlage.

Hannes, de secretaris van de leesclub zei: “Het leukste en minst leuke aan een leesclub vind ik hetzelfde: je leest boeken die je niet noodzakelijk uit jezelf zou lezen. Dat kan meevallen of tegenvallen. Maar ik vind het wel altijd leuk om gewoon eens een avond over boeken te praten, want zo vaak doe je dat niet. En het is ook heel leuk om te discussiëren met iemand die een heel andere mening heeft over een boek dan jij, om eens je perspectief te veranderen.”

Wie geïnteresseerd is, kan aansluiten bij BiblioSofa. De leesclub doet vooral een oproep aan mannen (aangezien het merendeel van de huidige leden vrouwen is) en aan twintigers en dertigers om de leeftijdsmix in balans te houden. Je kan contact opnemen met BiblioSofa via Leuven Leest.
Zo, Elise en Jill zijn weer een leesclubervaring rijker! Benieuwd naar hun verdere leesclubavonturen? Houd dan zeker de website en Facebookgroep van Leuven Leest in de gaten.

Wil je meer weten over leesclubs in Leuven? Laat iets weten aan Leuven Leest en wij nemen contact met je op: leuvenleest@leuven.be.