Menu

Mag ik u(w) boeken?

Mag ik u(w) boeken? door RIOT, 11 januari, Standaard Boekhandel

Laat op een doordeweekse avond een dertigtal mensen een boek op een stapel leggen. Neem vier acteurs die uit die stapel elk een boek kiezen. Zet er een duo muzikanten bij. Wat krijg je dan?

In het geval van "Mag ik u(w) boeken?", een voorstelling van Royal Improphonic Orchestra & Theatre (RIOT): een volledig geïmproviseerde muzikale mozaïek van verhalen. Tijdens de voorstelling van 11 januari werd "En de ezelin zag de engel" van Nick Cave, een boek vol moeilijke zinnen die de moeite waard zijn, een verhaal over een meisje dat naar de pluisjes achter haar oren luistert. Ze probeert haar gescheiden ouders te overtuigen om het toch nog eens te proberen.
"In het water" van Paula Hawkins werd de inspiratie voor een dramatisch nummer waarin een Italiaanse prins bezingt hoe hij met zijn zus, Heleen (de trut), moet strijden om de troon. Plots verschijnt er een duister leger dat hem helpt zijn zus tenonder te brengen (of niet?).

Klusjesman Alphonse (geïnspireerd op "Dertig dagen" van Annelies Verbeke) heeft die dag nog acht opdrachten, maar weet niet of hij er zal geraken. Gelukkig is er die verdwaalde Omnipass om hem te helpen...

De magie van improvisatietheater is dat je op voorhand nooit weet wat het zal worden. Het leuke aan "Mag ik u(w) boeken?" is dat het publiek de voorstelling stuurt door een boek mee te brengen dat de spelers kan inspireren, daarna door op gepaste momenten een roos naar de spelers te gooien die dan verplicht zijn om te beginnen zingen.
De combinatie van improspel en muziek zorgde ervoor dat het publiek zich geen seconde verveelde. Onze reporter van dienst vergat zelfs foto's te nemen omdat ze zo hard moest lachen. Het was niet alleen genieten van het spelplezier van de spelers, maar ook van dat van de muzikanten. Die begeleiden het spel, maar ze sturen het ook op gepaste momenten: een droevige scène wordt extra triest door toevoeging van enkele noten op de cello.

Een avondje "Mag ik u(w) boeken?" is een aanrader, zelfs (zeker!) als je nog nooit naar een improvoorstelling bent geweest.
RIOT speelt nog meerdere keren in Leuven. Houd de website van Leuven Leest in het oog voor de komende voorstellingen. De eerstvolgende geven we al graag mee: donderdag 22 februari, in Bibliotheek Tweebronnen. Toegang tot de voorstelling is gratis, op voorwaarde dat je zelf een boek meebrengt.