Leuvense schrijvers delen muziektips (1)

Leuvense schrijvers delen muziektips (1)

11 februari 2021

Week van de Belgische muziek! Leuven Leest vroeg Leuvense schrijvers naar welke (Belgische) muziek zij graag luisteren.

Joke Spaey

Leuvens auteur Johanna Spaey luistert nooit naar muziek tijdens het schrijven. Toch speelt muziek een belangrijke rol in haar werk omdat ze zich laat inspireren door muziekteksten of de sfeer die een bepaald genre oproept.

Tijdens de lockdown haalde ze haar oude pick-up en platen van de zolder. “Vanaf het eerste nummer kon ik meteen weer meezingen. Niets mis met mijn tienergeheugen. Het fameuze Get Sprouts-album uit 1980 met de vroegste Belpop was een van de favorieten. Met Rick Tubbax & The Taxi’s of The Kids ben je zo weer 14.

Joke c Liesbeth Kuipers

Daarnaast heb ik mij verdiept in Will Tura. Ik ben fan van zijn vroege platen met die schitterende arrangementen. Hoofdtelefoon op en een denkbeeldig dirigeerstokje in de hand, zo luisterde ik naar ‘Hetgeen je niet krijgen kan’, ‘Linda’ of ‘Zorg voor m’n hart’.

Laïs herontdekte ik tijdens het sporten. Het perfecte ritme om op te lopen.

Als ik stoom wilde afblazen, haalde ik Channel Zero boven. Of luisterde ik naar Belgische metal uit de jaren tachtig: Acid en Killer.

Wil je net als ik ontroerd worden, luister dan naar ‘Kunnik nemi na joen komn’, de West-Vlaamse coronaversie van ‘La Montagne’ door pianiste Katrien Verfaillie.”

Kim Crabeels

Kim Crabeels kennen we van haar mooie prentenboeken. Zij luisterde tijdens de vele coronawandelingen vaak naar podcasts maar heeft ook heel wat Belgische muziek (her)ontdekt …

“Om goed bergop te geraken in het heuvelachtige Hageland speelde ik tijdens het joggen vaak twee van mijn persoonlijke golden oldies af. In a bar under the sea van dEUS, vooral Memory of a festival was plots wel heel actueel. En Leave the story untold van Soulwax. Kill your darlings kon ik tot mijn eigen grote verrassing nog helemaal meezingen. Die lyrics staan blijkbaar sinds mijn 16de in mijn hersenen gebrand. En dat is lang geleden. Maar echt vatten doe ik de tekst pas nu, misschien omdat ‘Kill your darlings’ de zin is die in ongeveer elk gesprek met mijn uitgeefster terugkomt.

Kim c Polaphoto

Na de inspanning volgt natuurlijk ontspanning. Voor mij is dat zitten op ‘mijn’ bankje in het Dunbergbroek, met zicht op de uitgestrekte velden met reetjes - de dieren -, bevers en watervogels, én met de Brusselse pianiste Nathalie Loriers in de oren. Niet één album specifiek, gewoon This is Nathalie Loriers op Spotify. Ook October Sunrise van Maarten Decombel levert de perfecte soundtrack bij zo’n melancholisch landschap. En weer helemaal anders maar ook in die jazzy sfeer: TaxiWars. Hun beide albums mogen wat mij betreft op het quarantaineschap, TaxiWars en Artificial Horizons.

De muziek van Angèle is in ons gezin zowat de grootst gemene deler: de artiest waar zowel oud(er) als jong op kan dansen. Maar Spotify leidde ons deze quarantaine van Angèle naar Claire Laffut en nu dansen we in onze living even vaak op haar vrolijke Mojo.

En tot slot voeg ik graag de zalige mix tussen muziek en literatuur van Kommil Foo toe. Hun OOGST was trouwens het laatste theaterconcert dat ik kon meepikken vlak voor de sluiting van de cultuurhuizen.”

Carmien Michels

Dichteres-schrijfster Carmien Michels was in februari 2020 (toen het nog net kon) op residentie in Puglia. Ze was daar samen met verschillende generaties schrijvers en deelt onrechtstreeks ook hun tips met ons.

O.a. het heerlijk luchtige Fantastisch Toch van Eva De Roovere en de prachtige, nachtelijke Nothing Really Ends van dEUS. “Sindsdien kruipt die laatste vaak in mijn oren als ik onderweg ben. Naar het park, de supermarkt of nog eens verder weg, mijn lief in Brussel. Ik betrap me erop het nummer vaak te fluiten of met gebricoleerde tekst te murmelen.

01 10 2013 cover debuutroman De Bezige Bij Antwerpen Koen Broos

All-time favourite is wat mij betreft Vaya Con Dios. Hun nummers zijn tastbare verhalen en ongrijpbare gedichten, werelds en lokaal tegelijk.

Daarnaast kijk ik, zoals velen vermoed ik, misschien met ijdele hoop, reikhalzend uit naar nieuw werk van Stromae.

Het enige concert dat ik dit jaar kon meepikken, was in de Singel in september van Naima Joris! De drummer van haar band is een van mijn beste vrienden en zo kon ik nog last-minute binnen en me op de achterste rij verschansen. Om haar bindpraatjes moest ik erg lachen, maar wat een muzikaal talent. Ga ik in de gaten blijven houden.”

Veel luisterplezier!

Benieuwd naar meer? Hier vind je een overzichtlijst van alle boekentips die we binnenkregen van Belgische muzikanten. Zoek je naar Belgische muziektips? Bekijk dan zeker de lijst met muziektips die schrijvers ons gaven.

De Week van de Belgische Muziek is een initiatief van Vi.be en een samenwerking tussen Leuven Leest, de bib Leuven, 30CC, Antwerpen Leest, Gent Leest en Brugge Leest.