Leuvense prof schrijft over de toekomst

Leuvense prof schrijft over de toekomst

21 januari 2021

Hoe zou onze wereld eruitzien in 2054? Prof. dr. Dirk Speelman beschrijft in zijn spannende thriller Rode nevel een mogelijk scenario voor onze toekomst, gebaseerd op zijn eigen onderzoek.


2054. De vraag is niet meer of we de strijd tegen het op hol geslagen klimaat zullen verliezen. De vraag is wanneer. Terwijl zowat de hele wereld op deze nieuwe werkelijkheid met verslagenheid en gelatenheid reageert, wordt in Brazilië in recordtempo gebouwd aan Space Valley. Een kilometerslange aaneenschakeling van nieuwe bedrijven en onderzoekscentra rond ruimtevaart.

Op een gegeven moment, in een van de studentenpubs op de campus van het IISS, de prestigieuze universiteit in het hart van Space Valley, komt een jonge vrouw in onduidelijke omstandigheden te overlijden. En dan begint voor inspecteur Ana Díaz een moeizame zoektocht naar de waarheid…

De fans van Black Mirror zullen in dit bijzonder thrillerdebuut een aantal elementen herkennen. Het verhaal roept vragen op die ieder van ons aangaan: hoe afhankelijk mogen we worden van steeds krachtigere technologie, ook als we die niet helemaal te begrijpen? Wat doet het met ons, als het verschil tussen echt, fake of virtueel nog amper te onderscheiden valt? Hoe kwetsbaar zijn we als de kloof tussen technologische haves en have-nots te diep wordt?

In Rode nevel schetst prof. dr. Dirk Speelman op de achtergrond van een moordonderzoek een fraai en minder fraai beeld van onze mogelijke toekomst, technische hoogstandjes inclusief, en zorgt daarmee voor een frisse bries in het genre van de literaire SF-thriller.

Dirk Speelman studeerde klassieke talen en computerlinguïstiek en is hoogleraar corpuslinguïstiek en taalkundige methodologie aan de KU Leuven. Het is dus geen toeval dat het verhaal zich deels afspeelt op een universitaire campus en dat technologische ontwikkelingen zoals artificiële intelligentie en big data, en hun toenemende impact op wetenschap en maatschappij, als een rode draad door het verhaal lopen.