Leuvense auteur Lieven Stoefs op bezoek bij boekenclub Mikado

Leuvense auteur Lieven Stoefs op bezoek bij boekenclub Mikado

10 maart 2023

Voor hun laatste bijeenkomst lazen de leden van boekenclub Mikado de debuutroman Peninsula van Leuvense schrijver Lieven Stoefs. Om de bespreking extra interessant te maken, vroegen ze aan de auteur of hij er zelf ook bij wilde zijn. Hij ging met veel plezier in op dat voorstel. Een verslag van de avond!

Het is altijd fijn om een boek in groep te bespreken omdat iedereen let op andere aspecten van een verhaal. Bij Peninsula was het niet anders. De ene lezer lette meer op de moeder-zoon-dynamiek, de andere meer op de beschrijvingen van het machinale. Elementen die je aandacht trekken, kunnen natuurlijk wel de aandacht weghalen van andere aspecten. Daarom is een groepsbespreking zo verrijkend. De aanwezigheid van de schrijver gaf daarbovenop nog eens een extra laag aan de boekenclub. Inzichten en interpretaties konden verder aangevuld worden en bepaalde elementen werden in een ander licht geplaatst.

Peninsula is een zeer veelzijdige roman over familie, liefde, reizen, werken, sporten, … Wanneer gevraagd naar zijn intentie, zei de auteur lachend: “Het klinkt heel arrogant, maar ik wilde eigenlijk een soort Proust meets voetbal creëren.”

Wat de leden van Mikado verder opviel, was hoe matuur Lieven Stoefs is voor een beginnende auteur. Hij was zich heel bewust van zijn positie in het literaire veld en de daarbij horende uitdagingen. Hij was ook heel ontvankelijk voor verschillende interpretaties of opbouwende kritiek.

“Ik weet niet of het komt omdat hij ook nog een andere job heeft—misschien houdt dat hem grounded—maar algemeen is hij echt een heel aangenaam persoon om mee te praten. Totaal niet omhooggevallen ofzo.” – Hanne van Mikado

De boekenclub was in ieder geval heel enthousiast over hun sessie en is zeer benieuwd wat de auteur nog in petto heeft.


Zou je ook samen met Lieven Stoefs zijn debuutroman Peninsula willen bespreken? Dat kan door hem een mailtje te sturen of
een instagramberichtje naar @lieven.stoefs. “Ik kom gratis voor u dansen,” heeft hij beloofd.

Peninsula