Ik ben er niet. Digitale leesclub

Ik ben er niet. Digitale leesclub

12 januari 2021

Uitgeverij Das Mag schonk ons op het einde van het ongewone jaar 2020 nog een vuistdik boek van Lize Spit als eindejaarscadeau. Ik ben er niet, de opvolger van Het Smelt, zag het levenslicht begin december. Een boek waar naar uitgekeken werd door onze Leuven Leest lezers. Om het leesjaar op een mooie manier af te sluiten doken we met enkele lezers in dit boek. De digitale leesclub was geboren.

Op 28 december nodigden we de schrijfster uit om via Zoom in gesprek te gaan met haar lezers. Twee sessies verdeeld over 1 dag, tussen het kerstkalkoen en het knallen van de champagnekurken in.

Met zachte hand geleid door Annelies Moons, radiostem van Radio 1, verwoed lezer en ook ambassadrice van Leuven Leest, gaven we beetje bij beetje meer prijs over de inhoud van het boek.
Als opwarmertje vroeg Annelies aan de deelnemers, 19 in totaal, met slechts 2 mannen, hoe we het boek in 1 woord zouden omschrijven.

Al snel ging het van meeslepend, over golvend tot opslorpend. Voor de ene een zeer verslavend boek, voor de andere bijzonder heftig. Centraal staat het samenleven tussen Leo en Simon, en hoezeer de ziekte van Leo het sprookjesleven aan diggelen slaat. Lize luisterde aandachtig, pikte hier en daar in, gaf wat meer prijs over het denk- en schrijfproces.
Het was heerlijk om even in het hoofd van de auteur te kunnen duiken. Want wat ze hier schreef, was een huzarenstuk. Daar was iedereen het over eens.
Een boek dat je effectief opslorpt, in de knelling houdt.

“Beklemming is een manier van leven”, zei Lize.

Als tip gaven enkele deelnemers mee dat het boek zeer geschikt is om te gebruiken in de hulpverlening.

Tot slot. Digitale leesclub, inderdaad. Voor de auteur een openbaring, voor ons een fijne ervaring en een alternatieve manier om lezers samen te brengen rond 1 boek. Handje opsteken als je aan de beurt bent, luisteren of stilzwijgend knikken en instemmen. Deze sessie verliep bijzonder vlot en gaf ons de kans om de pijn te verzachten. Ondertussen dromen we van het moment dat we opnieuw rond de tafel zitten met een hapje en een drankje en een goed boek.

Spit 2