Gezocht: Lezers voor publieksprijs De Bronzen Uil 2023

Gezocht: Lezers voor publieksprijs De Bronzen Uil 2023

28 augustus 2023

Lees de 6 geselecteerde debuten en bepaal mee wie de lezersprijs van De Bronzen Uil 2023 wint!

De Bronzen Uil is een prijs van €10.000 voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het jaar. De prijs gaat naar een debuutroman die verscheen tussen 1 september 2022 en 30 juni 2023. Een professionele jury leest alle ingestuurde debuutromans en maakt een shortlist op van 6 romans. Winnaars van de vorige edities van de Bronzen Uil waren o. a. Lisa Weeda, Lenny Peeters, Lize Spit, Roderik Six, Machteld Siegmann, Caro Van Thuyne, … Naast de prijs van de vakjury, is er de Lezersprijs van De Bronzen Uil. Die wordt mee bepaald door de Leuven Leest ambassadeurs. De lezersprijs bestaat uit een kunstwerk.

We zoeken 10 gemotiveerde lezers die de 6 geselecteerde debuutromans willen lezen tegen begin november. Als lid van de jury krijg je de 6 geselecteerde debuutromans cadeau. Op zaterdag 18 november 2023 komen we van 10.30 - 12 uur samen in de Bib Leuven Tweebronnen om onze eindwinnaar te kiezen en zo een titel te nomineren voor de lezersprijs.

Benieuwd om te ontdekken wie je Leuvense mede-juryleden zijn? Op vrijdag 13 oktober 2023, 17 uur, ben je welkom om aan te sluiten bij De Boekenkamer met Brenda Corijn in het Wagehuys. Vanaf 18 uur praten we na in de foyer van het Wagehuys.

De Bronzen Uil 2023 wordt uitgereikt in de Minardschouwburg te Gent op zaterdag 25 november 2023 ter gelegenheid van Het Betere Boek.

Interesse? Meld je aan voor vrijdag 8 september 2023 en motiveer in 3 zinnen je deelname via leuvenleest@leuven.be.

Op maandag 11 september weet je of je geselecteerd bent. Je boekenpakket kan je vanaf dan ophalen in de Bib Leuven Tweebronnen.

Zet deze data in je agenda:

  • vrijdag 8 september 2023: deadline kandidatuur
  • vrijdag 13 oktober 2023: kennismaking na De Boekenkamer met Brenda Corijn
  • zaterdag 18 november, 10.30-12.00 uur: bijeenkomst met alle juryleden om de eindwinaar te bepalen
  • zaterdag 25 november: uitreiking Bronzen Uil

De genomineerden voor de Bronzen Uil 2023

Citroeninkt (Maral Noshad Sharifi, Prometheus)

Noshad Sharifi schetst met haar debuutroman op treffende wijze een pijnlijke waarheid: je kunt je land achterlaten, maar je trauma’s niet.

De beesten (Gijs Wilbrink, De Bezige Bij)Bijna een decennium na “Woesten” een Nederlandse opvolger, ook over een oorlog maar met motoren. Voortdurende perspectiefwissels, een handvol hoofdrolspelers, met ruige en expressieve karakters. Alles om in één ruk uit te lezen, en dagenlang nog te herkauwen.

De Randen (Angelo Tijssens, Borgerhoff & Lamberigts)

Een scherp en indringend liefdesverhaal in een uitgepuurde stijl. Tijssens plaatst in dit prachtig debuut pijn en hoop gracieus naast elkaar.

Peninsula (Lieven Stoefs, Pelckmans)

Een elegante roman in loepzuivere taal die vier generaties liefde en wanhoop behelst. Overrompelend mooi debuut van een beloftevol en ingenieus talent.

Tussen morgenzee en avondland (Ramy El-Dardiry, Querido)

Een caleidoscopische inkijk in de twijfel van een migrant die wil wortelen in Europa maar wiens geboorteplek Alexandrië hem niet zomaar loslaat.

Weerlicht (Jante Wortel, Das Mag)

Het talent van Jante Wortel spat van de bladzijden met aansprekende dialogen, originele beeldspraken, herinneringen en dagboekfragmenten, waarin zij laat zien hoe de eetstoornis van de ik-verteller de dynamiek van het gezinsleven overheerst.

Genomineerden