Gesprek met Sandrine Lambert

Gesprek met Sandrine Lambert

13 februari 2018
“In je fantasie kan je altijd weg..”

Maar liefst 46 kinder- en jeugdboeken heeft de Leuvense illustrator en auteur Sandrine Lambert op haar naam staan. Ze gaf ze uit bij bekende uitgeverijen als Clavis, Averbode, Het Punt, Die Keure ...

De recentste, nummer 47, neemt voor haar een bijzondere plaats in. Met ‘Antonia’ maakte Sandrine Lambert een boekje in eigen beheer, zonder tekst. De krachtige kleurtekeningen staan op zichzelf maar samen vertellen ze het verhaal van een jongen en een meisje die ontsnappen. In hun fantasie.

Sandrine werkt gedreven en snel. Ze zoekt mooie emoties op en wil die zonder drempels delen. Een verhaal dus zonder tekst zodat kinderen en anderstaligen zomaar even kunnen vluchten. In hun fantasie op zoek naar mooie momenten, naar meer kleur, naar angst en ontroering ook. “In je fantasie kan je altijd weg,” zo knikt Sandrine.

‘Antonia’ is voor Sandrine het begin van iets nieuws. Buiten het officiële circuit, snel werken en meteen enthousiast vertellen over je project., daar is ze voor gewonnen. “Ik ben een proceswerker,” zegt ze zelf. “Zodra mijn werk af is, wil ik het tonen, het werk zit dan nog in mijn bloedbaan, ik hoef geen twee tot drie jaar te wachten tot het werk uitgegeven wordt. Vroeger werkte ik vaak in opdracht van uitgeverijen, specifiek voor bepaalde doelgroepen, ik was gebonden aan een aantal regels. Nu voel ik dat ik het kan loslaten.”

De directe respons van lezers en de lage drempel van haar podium, zoals ze het internet zelf omschrijft geven haar enorm veel voldoening. “Dingen hoeven niet noodzakelijk groot te worden. Ik heb nu de vrijheid om intuïtief en snel te werken. Het is bijzonder om mensen en kinderen zo rechtstreeks aan te spreken. Dat kan met de waterverftekeningen in het boekje of in combinatie met een workshop. Tonen dat fantasie grenzeloos is.“

Sandrine die schrijfcursussen doceert (Wisper) en artistieke workshops voor kinderen begeleidt (Artforum) heeft als auteur en illustrator met ‘Antonia’ haar eigen stem gevonden. Het volgende boekje wordt wellicht een reeks portretten met gedichten.

‘Antonia’ is niet in de gewone boekhandels te krijgen, je kan het boekje voor 15 euro wel persoonlijk bij Sandrine bestellen. Kan het ook in de bibliotheek? “Uiteraard,” lacht ze “al zou ik wel nieuwsgierig zijn naar wie het dan allemaal uitleent.”

Een impressie van het boek vind je op de blog van Sandrine op http://www.avondroodboeken.be/?p=3498

‘Antonia’, Sandrine Lambert, www.avondroodboeken.be