Menu

Een reis langs enkele Leuvense boekentillen.

Achtergrond:  Een boekentil is een publiek ruilkastje waar buurtbewoners boeken of tijdschriften kunnen uitnemen, nadien terugplaatsen of een ander boek in de plaats zetten. Zo krijgen de boeken een tweede leven én ontstaat een nieuwe ontmoetingsplek in de buurt.
Twee jaar geleden werden de eerste boekentillen in de verschillende Leuvense deelgemeenten geplaatst en het leek een leuk idee om eens met de fiets te gaan kijken wat er van deze openbare mini bibliotheekjes geworden is.
 
Ik wilde vooral eens empirisch vaststellen of er verschillen in inhoud zijn op “regionaal” vlak, dus tussen de verschillende wijken in Leuven (om praktische redenen heb ik me beperkt tot Leuven, Heverlee en Kessel Lo).  Ik kan meteen constateren dat de boekentillen overal goed gebruikt worden, wat tot onverwacht en pijnlijk gevolg heeft dat  je de klep van de kast al wel eens op het hoofd kan krijgen, als je niet voorzichtig bent. (De hendels zijn al wat afgesleten)
De oogst van de verschillende boekentillen blijkt vrij gelijkaardig doorheen de Leuvense wijken: meestal zitten er wel wat Nederlandstalige romans in, gaande van literatuur via stationsromannetjes tot chicklit, maar evenzeer non-fictie.   Een vaste waarde in de meeste tillen zijn ook anderstalige boeken, voornamelijk Frans, maar ook boeken in het Engels, Duits, Spaans of Italiaans zijn geen uitzondering. In sommige wijken lijken echte boekveelvraten en/of polyglotten te wonen.
Op deze momentopname waren er bij het begin van het nieuwe schooljaar heel weinig kinderboeken of stripverhalen, maar meestal zitten die er juist heel veel in, zeker in de buurt van scholen. Het lijkt wel of de ouders hun kroost nog snel aan het lezen hebben willen krijgen voor het einde van de vakantie.
Dan zie ik doe-het-zelfboeken, zelfhulpboeken, reis-en natuurgidsen, en boeken waarvan ik de voormalige eigenaars verdenk dat ze bij de opruim van hun boekenkast dachten op een makkelijke manier van  ongewenste boeken af te geraken.
In ieder geval is de inhoud van de verschillende boekentillen gevarieerd te noemen.  Er is voor elk wat wils maar het loont zeker wel de moeite om regelmatig te komen kijken omdat de inhoud snel kan wisselen.
 
Dankzij de vele peters en meters van het  boekentilsysteem liggen de meeste tillen er ordelijk bij. Ik kwam een oudere dame tegen bij een van de tillen die regelmatig oude tijdschriften en kapotte boeken op eigen initiatief verwijderde en bij het oud papier stak.
Een wat oudere man vertelde ook dat hij meerdere keren per week langs de boekentil ging om te kijken of er interessante oude boeken  te vinden waren, en ook hij ruimde zijn eigen boekenverzameling regelmatig op en bracht die boeken dan naar de boekentil.


Bij de boekentil in mijn eigen buurt stel ik ook vast dat het verloop aan boeken groot is. Het kan best zijn dat er op een mooie morgen veertig nieuwe boeken in de til verzeild raken, en dat die er in de namiddag al weer uit verdwenen zijn.
Boeken krijgen op deze manier een tweede en soms zelfs een derde, vierde of … leven,  en afhankelijk van de locatie, zijn ze ook wel een plek geworden voor de wijk waar bewoners met elkaar een praatje kunnen slaan, al dan niet over boeken en literatuur.

Meer info over de boekentillen: https://www.leuven.be/boekentil