Druk in Leuven - de selectie van Lotte De Snijder

Druk in Leuven - de selectie van Lotte De Snijder

22 april 2022

Van 5 tot 8 mei vindt Druk in Leuven plaats, een gloednieuw woord- en boekenfestival. Het programma bestaat uit meer dan 180 activiteiten en een grootse boekenverkoop. Omdat er voor elke boekenliefhebber méér dan wat wils is, vroegen we aan enkele Leuven Leest ambassadeurs wat hun aanraders zijn. Lotte De Snijder, ambassadeur van het eerste uur, organisator Slow Reading Leuven, meter van twee Leuvense boekentillen en allround literatuur- en cultuurliefhebber, dook in het aanbod.

Slow reading

Mijn eerste tip is er eentje voor mijn eigen winkel, aangezien ik als organisator van Slow Reading Leuven speciaal voor het festival op zoek ging naar twee bijzondere locaties voor onze stille leesclub. Slow reading betekent tijd maken voor een boek en volop genieten van het lezen. Jij neemt zelf een leuk boek mee, wij zorgen voor een fijne leesplek. Op zaterdag 7 mei is dat het terras in de binnentuin van Martin’s Klooster (welkom vanaf 14 uur en lezen van 14.30 tot 15.30 uur). Op zondag 8 mei is dat de tuin van Villa aan de Aa (welkom vanaf 10.30 uur en lezen van 11 tot 12 uur).

Irish Book Night

Donderdagavond 5 mei vertoef ik graag in Ierse sferen tijdens de Irish Book Night in het Iers college. Mike McCormack, Sinéad Gleeson en Paul McVeigh lezen voor en praten over hun werk. Elke D'hoker, bij wie ik in een ver verleden nog het vak Ierse literatuur volgde, leidt in en neemt de interviews af. Voor mij dus een beetje een blast to the past

Boekvoorstelling Tine Bergen

In een iets minder ver verleden was ik redacteur bij Uitgeverij Clavis en het eerste manuscript waar ik als redacteur mee aan de slag ging, was het debuut van Tine Bergen. Ik redigeerde daarna al haar boeken die bij Clavis verschenen en blijf Tine ook volgen nu we er allebei weg zijn, want ze is een steengoede verteller. Op zaterdag 7 mei stelt ze haar nieuwste boek voor, In Real Life. Dat is het rauwe maar ontroerende levensverhaal van Niels, die niet kan lopen en daarom gepest wordt. Het pesten laat een onuitwisbare indruk na en richt diepe schade aan. Niels en Tine vertellen samen over hun schrijfproces.

Annelies Verbeke invites

Een van mijn andere favoriete Vlaamse auteurs is Annelies Verbeke. Zij is dit jaar writer-in-residence aan KU Leuven en kan dus niet ontbreken op Druk in Leuven. Op zondag 8 mei nodigt Annelies vier bevriende auteurs uit: Sulaiman Addonia, Fatena Al-Ghorra, Ali Bader en Aleksandr Skorobogatov wonen in België, maar schrijven respectievelijk in het Engels, het Arabisch en het Russisch. Een reis om de wereld in Leuven dus.

Boekevenementen This is how we read

Tot slot maak ik graag wat reclame voor de geweldige ploeg van de boekenblog This is how we read. Ze organiseren niet minder dan drie bijzonder boekenevenementen. Ten eerste een bookstabreakfast (zaterdag 7 mei), een walking breakfast slash netwerkmoment slash inspiratiesessie voor enthousiaste leesbeesten die actief zijn op sociale media. Ten tweede een paar pittige leesclubs in de Dome in de Kruidtuin (zondag 8 mei), met name over Delphine de Vigan en Sylvia Plath. En last but not least een dubbelgesprek met thrillerauteurs Jo Claes en Christian De Coninck (vrijdag 6 mei).


Druk in Leuven, van donderdag 5 mei tot zondag 8 mei in de Leuvense binnenstad.