Druk in Leuven - de selectie van Karen Verachtert

Druk in Leuven - de selectie van Karen Verachtert

3 mei 2022

Van 5 tot 8 mei vindt Druk in Leuven plaats, een gloednieuw woord- en boekenfestival. Het programma bestaat uit meer dan 180 activiteiten en een grootse boekenverkoop. Omdat er voor elke boekenliefhebber méér dan wat wils is, vroegen we aan enkele Leuven Leest ambassadeurs wat hun aanraders zijn. Karen Verachtert, ambassadeur en jonge mama, dook in het aanbod.

Mijn tips voor Druk in Leuven… Waar te beginnen? Het volledige programma uitspitten is onbegonnen werk (mij is het althans niet gelukt :-D), daarom hier een selectie.

Leesclubs

Zoveel boeiende leesclubs! Ik kies voor Pluto met Lara Taveirne (Barbóék) of De Mitsukoshi Troostbaby Company met Auke Hulst (Boekarest). Al zal ik me mogen haasten om de boeken op tijd uit te hebben!

Gesprekken

Aan interessante gesprekken ook geen gebrek. Op zaterdag ga ik luisteren naar Ish Ait Hamou, de man die de Vlaamse jeugd (ruim geïnterpreteerd 😉) weer aan het lezen kreeg. Ik hoorde hem in de podcast Zwijgen is geen optie en deed bijna niets anders dan instemmend knikken. Wat ik ervan onthield (onder andere): als je de wereld wil veranderen, ga niet in de politiek maar probeer de mensen te raken (via een boek, voorstelling, …). De boodschap is duidelijk: ga en laat je raken.

Op zondag ben ik benieuwd naar het gesprek van Annelies Verbeke met vier internationale schrijvers die wonen in België: Sulaiman Addonia, Fatena Al-Ghorra, Ali Bader en Aleksandr Skorobogatov.

Graphic novels

Hou je net als ik van graphic novels? Loop dan even langs bij Het Besloten Land voor signeersessies van Aimée De Jongh (o.a. De terugkeer van de wespendief, Dagen van zand) op zondag, Ben Gijsemans (Hubert, Aaron, De Kerkgangers) op vrijdag en Joris Mertens (Beatrice, Bleekwater) op donderdag.

Het jonge volkje

Ook het programma voor het jonge volkje is om van te smullen. En dat kan je letterlijk nemen, als je je zondag begint met de Moederdag-special kamishibai en koffiekoeken 😉 Uit de voorleessessies wordt het moeilijk kiezen met toppers als Charlotte Dematons, Benjamin Leroy (4+), Pieter Gaudesaboos (4+) en Jef Aerts (7+). Wil je kleine boekenwurm zelf aan de slag? Dat kan o.a. tijdens een tekenworkshop met Carll Cneut (7+) over het heerlijke Heksenfee of in de Knutselcaravan Villa Popcorn (3+). De schrijvers/illustratoren zag ik in actie toen ik nog werkte bij Villa Verbeelding in Hasselt (ga daar trouwens zeker eens neuzen in de Illustratiekamer en andere expo’s vol letterpret!) en ik kan je geruststellen: een foute keuze kan je niet maken.

Het is duidelijk: ik kan niet wachten tot mijn dochtertje oud genoeg is om mee te doen met al dat leuks! Al kan je met boekjes niet vroeg genoeg beginnen natuurlijk. Daarom ga ik even piepen in de Boekstart-hoek voor de allerkleinsten of genieten van het voorleesmoment van Studio Sesam (2+). In hun superdiverse kinderboeken gaat de hoofdrol naar personages die rolpatronen doorbreken, kinderen met autisme, met roots in een niet-westerse cultuur, ... Een fijne manier om al van jongs af aan te werken aan herkenning en meer begrip voor elkaar!

Naast deze selectie is er tijdens Druk in Leuven ongetwijfeld nog veel moois te ontdekken. Wandel door de stad (al dan niet speurend naar opdrachten bij Het vrolijkste en grootste boek van alle voertuigen van Tom Schamp) en laat je verrassen!