Menu

Dit radeloze landschap. 5 leestips ter inspiratie

Steven Dusoleil (1963) studeerde communicatiewetenschappen en was cultuurbeleidscoördinator van Leuven. Inmiddels staat hij aan het hoofd van de communicatiedienst van deze stad. Met "Mussen" waagde hij zich destijds aan zijn poëtisch debuut. Een tweede bundel laat niet op zich wachten, want het is nu uitkijken naar "Dit radeloze landschap". 
Beide boeken zijn te verkrijgen bij de Leuvense uitgeverij P met Leo Peeraer aan het roer.

Wij zijn vooral benieuwd naar de inhoud van zijn boekenkast. Welke boeken inspireren hem? Grijpt hij eerder naar klassiekers of pluist hij de boekenbijlages uit op zoek naar de nieuwste hypes? Op zijn favoriete leesplek, het Heverleebos, neemt hij graag de tijd om een goed boek ter hand te nemen. 

The remains of the day van Kazuo Iziguro. Roman over een toegewijde butler die verstrengeld in traditie en plichtsbesef de kans op liefde en geluk aan zich voor bij ziet gaan. Iziguro beschrijft op meesterlijke wijze de relatie tussen butler James Stevens, dienstbode Sally Kenton en het leven op het landgoed Darlington Hall in de woelige periode voor WOII.

Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant van 1900 tot nu. Haratischwili vertelt op meeslepende wijze en met veel humor en ironie het wedervaren van een Georgische familie in de ‘rode’ twintigste eeuw. Een boek dat wellicht in vele huiskamers opduikt.

Tijl van Daniel Kehlmann. Een boek over de legendarische Tijl Uilenspiegel zoals je nog niet hebt gelezen. Kehlmann neemt ons in deze historische roman mee naar het Europa van de Dertigjarige oorlog en stort ons via Tijl in fantastische avonturen.

De schooldagen van Jesus (en al de andere boeken) van Coetzee. 'Coetzees inzichten dringen diep door in ons wezen. Wat hij daar vindt is meer dan de meesten van ons van zichzelf willen weten', schrijft Nadine Gordimer over zijn werk. Vanuit een heel compacte stijl weet Coetzee grote thema's uiterst dichtbij te brengen. Zijn oeuvre als totaliteit geeft een 'breed inzicht in het wezen van het mens-zijn', zo formuleert Arnon Grünberg.

Ariel van Sylvia Plath. Prachtige bundel van een getormenteerde dichteres die zelfmoord pleegde in 1963 op haar 30ste. De bundel verscheen postuum in 1965 en vestigde Plath meteen als een van de grote waarden binnen de Engelstalige poëzie.