De boekenkeuze van Elise Caluwaerts

De boekenkeuze van Elise Caluwaerts

30 november 2017
(c) Lalo Gonzalez

Sopraanzangeres Elise Caluwaerts is een bezige bij.
Hoogtepunt tijdens het seizoen 2017-2018 is de creatie van Enjott Schneiders opera Marco Polo in regie van Kasper Holten in Guanghzou Opera (China) in mei 2018.
In eigen land combineert ze een reeks van zes concerten met het Antwerp Symphony Orchestra (Grieg, Peer Gynt) met de nieuwe literair-muzikale productie Avondrood.
Elise brengt de Vier letzte Lieder samen met pianist Kim Van den Brempt en bejubelde auteur Lize Spit. Op zondag 3 december is er de première in 30CC/Schouwburg te Leuven. Deze productie kent ook haar ontstaansgeschiedenis in onze stad. Vorig jaar trad ze samen met Lize en Kim op tijdens de zomerprogrammatie in Museum M.
Tussen haar optredens en reizen door, is Elise Caluwaerts ook een bevlogen lezer. Ze leest niet alleen veel, ze heeft ook een goedgevulde bibliotheek opgebouwd.
Op onze vraag bezorgt ze ons 4 boekentips.

Op 1 staat Gloed van Sandor Marai. Dat is echt een favoriet. Het boek gaat over twee mannen die ooit allerbeste vrienden waren en door een verschrikkelijk geheim elkaars vijanden geworden zijn. Het is een prachtige verzameling gedachten over vriendschap en het leven en de fragiliteit ervan.

Op 2 staat Zijde van Baricco. Een prachtige liefdesgeschiedenis van een reiziger. Ik las het dit jaar voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst.

Wellicht totaal onbekend is het boek De schone slaapsters van Yasunari Kawabata. "Ik heb het boek ooit cadeau gekregen van een vriend die helemaal gek was op Japan. Het is mysterieus en oosters en tegelijk heel universeel kwetsbaar en menselijk."

Gloednieuw en pas te ontdekken vanaf de première van Avondrood is een nieuw kortverhaal van Lize Spit: Monsterdal. Het is ontroerend, heel muzikaal en bij momenten heel grappig.
Te verkrijgen in zeer beperkte oplage na de voorstellingen.

Elise realiseert zich dat de samenstelling van een top 4 ook beperkingen inhoudt.
Wat met Honderd jaar Eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez, of De Vulkaan minnaar van Susan Sontag. Of het fantastische en leerrijke Beethoven boek van Jan Caeyers... Hmmm.

Veel leesplezier!