Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Op zoek naar een moordenaar én een geheim over het koningshuis

12 januari 2021

Advocaat Matthew Shardlake is nog maar net bekomen van de dood van zijn beschermheer Cromwell, wanneer aartsbisschop Cranmer hem belast met een nieuwe taak. Hij en Barak trekken naar York waar de koning langskomt met zijn doortocht in het Noorden nadat ze daar in opstand zijn opgekomen in de lente. Shardlake moet een belangrijke gevangene veilig tot in Londen krijgen. Maar eens in York is Matthew getuige van een moord op een glazenier die in het bezit blijkt van bezwarende documenten tegen de koning himself.

Zoveel hartjes voor deze serie die me weer helemaal deed verdwalen in Tudor England. Deze keer zijn we tijdens de 'progress to the north' in 1541 wanneer Henry VIII, ondertussen oud en obese, getrouwd is met Catherine Howard, zijn 5de vrouw. En dat bleek een super interessante setting.

Het leuke aan dit verhaal is dat er zoveel meer is dan de moord op de glazenier. Er zijn verschillende mysteries om op te lossen. En hoewel ik de geschiedenis goed ken en daardoor na het zien van de stamboom wel wist welke legende de basis van de verloren documenten zou vormen, was ik toch benieuwd naar de dader en zijn of haar motief. Even zette Sansom me zelfs totaal op een fout spoor.

Ook Barak was weer geweldig in dit boek. En door Cranmer en Rich werd zelfs Cromwell niet gemist. Er zijn zoveel verschillende personages en Sansom weet ze zo neer te zetten dat je meteen het gevoel krijgt ze echt te kennen en rond te lopen tijdens wat een chaotische processie moet geweest zijn. Malever, Craike, Radwinger, Wrenne, Tamasin, lady Rochford... Iedereen is voortdurend verdacht.

En deze keer komt de koning wel heel dichtbij en dat vond ik stiekem wel fijn.

So far, het beste boek van de reeks. En so far ook de beste historische detectivereeks die ik al gelezen heb. Ik raad zeker aan om te starten met het eerste boek van de reeks, 'dissolution' of 'kloostermoord'. Sovereign is vertaald in het Nederlands als 'Advocaat van kwade zaken'.

Synopsis

Een Londense advocaat, die in 1541 op een geheim en voor de dynastie compromitterend document is gestuit, komt terecht in een web van intriges.

Annelies Goossens
Leestip van Annelies Goossens
Introverte booknerd met een voorliefde voor verhalen uit lang vervlogen tijden.

Sovereign
Titel:
Sovereign
Auteur:
C.J. Sansom
# pagina's:
661 p. : ill.
Uitgeverij:
Pan
ISBN:
9780330436083
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Engeland ; 16de eeuw
Aanbevolen voor:
Nachtraven ,
Nostalgici
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips