Inge Roosen
Leestip van Inge Roosen
Standaard BoekhandelAAR

Damn...wat een gemene ontknoping

5 oktober 2019

Om zijn job niet te verliezen, volgt Maarten noodgedwongen een avondcursus Russisch. Tijdens die lessen ontmoet hij het schijnbaar gelukkig getrouwde koppel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus om hun droom waar te maken: een telegeleid bezoek aan de Kungur-grotten in Rusland.

Hun leraar is de excentrieke, nationalistische Rus Pavel. Al snel snijden spanningen door de groep wanneer blijkt dat niet alleen de leraar, maar ook Maarten voor de charmes van Lore valt.

Wanneer het koppel op grottenavontuur vertrekt, weten ze allemaal dat dit een fataal keerpunt in hun leven zal worden.

Dominique Biebau (Bierbeek) zette met zijn tweede roman 'IJslands Gambiet' - een ingenieuze schaakroman - al een prachtpresentatie neer maar 'Russisch voor beginners' overtreft zelfs deze prestatie. Het is een knap geconstrueerde roman met mooi uitgewerkte personages. Ook al is het geen spannend verhaal, de korte hoofdstukjes waarin de beide mannelijke personages - Maarten en Diederik - aan het woord zijn, lezen vlot en zorgen ervoor dat je blijft lezen. Niets is echter wat het lijkt in dit boek. Biebau komt met een gemene plotwending die je in de verste verte niet ziet aankomen. Ook de typische humor van Biebau vind je terug in de roman bijzonder in het personage van Maarten. Maar dit is natuurlijk enkel herkenbaar en leuk voor wie de auteur kent. En dat zijn nog veel te weinig mensen naar mijn niet zo bescheiden mening. Biebau is een natuurtalent en hoort volgens mij thuis in het rijtje hedendaagse 'Vlaamse topauteurs'. Hét boek van 2019 dat je MOET gelezen hebben !

Synopsis

Als een man vanwege zijn werk tegen zijn zin een cursus Russisch moet volgen, raakt hij in de ban van twee medecursisten, hobbyspeleologen, die zich voorbereiden op een grottentocht in Siberie͏̈.

Inge Roosen
Leestip van Inge Roosen
Standaard BoekhandelAAR

Russisch voor beginners : misdaadroman
Titel:
Russisch voor beginners : misdaadroman
Auteur:
Dominique Biebau
# pagina's:
211 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789460017766
Materiaal:
Boek
Doelgroep:
Volwassenen