Niemand zal hier slapen vannacht - Twee vrouwen om naar te luisteren (en laat die clichés nu maar los).
Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Twee vrouwen om naar te luisteren (en laat die clichés nu maar los).

17 mei 2018

Let op, dit is een dubbele leestip! Rachida Aziz ('Niemand zal haar slapen vannacht') en Rachida Lamrabet ('Zwijg, allochtoon'). Lees minstens één van beiden, maar liefst allebei. Omdat hun stemmen zo nodig zijn in een tijd waarin ‘islam’ in de mond van zowat elke politicus van dit westers halfrond staat voor ‘probleem’ en ‘gevaar’. Ook omdat ze vrouwen zijn. Ze klinken verschillend, de twee Rachida’s. Aziz messcherp en razend kwaad, Lamrabet analytisch en appelerend. Ze hebben elk hun verhalen. Rachida Aziz schrijft hoe voor haar als dochter uit een eenvoudig migrantengezin een toekomst als poetsvrouw zowat vanaf haar geboorte was uitgestippeld, tot ze haar energie, frustratie en intelligentie verzamelde om zich uit die voorbestemming los te vechten. Ze las en bekeek alles wat relevant was voor haar situatie, trok haar eigen conclusies en werd mode-ontwerpster en schrijfster.
Rachida Lamrabet werkte 16 jaar als juriste en ging ook schrijven, tot ze in 2017 bij Unia werd ontslagen wegens een conflict over een artistiek project dat ze los van haar functie had gecreëerd.

Ondanks die verschillende context lopen de ervaringen en boodschap van beide vrouwen ook opvallend gelijk. Dat hen als gekleurde vrouwen vaak flagrant het recht wordt ontzegd het maatschappelijk debat over de islam mee te bepalen, want ‘wij’ (lees: witte mannen) weten al wel hoe ‘jullie’ (moslims) in elkaar zitten. Hoe de media - als ze dan eens uitgenodigd worden tot spreken - hen liefst willen opvoeren als ‘de moslima’ die de clichés mag komen bevestigen in de krant of op tv en als vertegenwoordigster van een homogene groep wordt gezien in plaats van als een individu.

Rachida Aziz haalt genadeloos uit naar het welbekende hameren door politici op de waarden van de verlichting die moslims moeten respecteren, door erop te wijzen dat de helden van die mooie verlichtingsidealen stuk voor stuk welgestelde witte mannen waren die vonden dat vrijheid en gelijkheid voor iedereen die eruitzag als zij gold, maar natuurlijk niet voor vrouwen of gekleurde mannen. Ze vindt tussen de plooien van de verlichting andere figuren, die niet de geschiedenisboeken haalden, maar die aan den lijve rechteloosheid ondervonden en wel opkwamen voor echte gelijkheid en vrijheid voor iedereen.

Rachida Lamrabet gaat ondermeer in op het kledingvraagstuk en stelt de vraag of – los van het feit of je een vrouw met een gezichtsbedekkende sluier in het straatbeeld of in boerkini op het strand stuitend vindt – de manier waarop je je kleedt niet een kwestie is van mensenrechten en of vrouwen niet gewoon het recht hebben gevrijwaard te blijven van doorgaans mannelijke dwang, in de Arabische wereld om hun lichaam te bedekken, in het westen om het net niet te bedekken.

Potentieel kan je uit beide boeken een hoop citaten plukken en er een bevlogen tooggesprek over opzetten, maar ze lezen is alvast een goed begin. Gevolgd door doorgeven en aanbevelen in ruime kring.

Synopsis

Persoonlijk relaas van een Belgische vrouw van Marokkaanse afkomst over racisme en discriminatie in de westerse samenlevingen.

Sandra Roobaert
Leestip van Sandra Roobaert
lezer, blogger, dichter

Niemand zal hier slapen vannacht
Titel:
Niemand zal hier slapen vannacht
Auteur:
Rachida Aziz
# pagina's:
263 p.
Uitgeverij:
EPO
ISBN:
9789462671003
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Maatschappijkritiek
Doelgroep:
Volwassenen