Murakami en het gespleten leven - Een diepere duik in de geheime wereld van Haruki
Dries Debie
Leestip van Dries Debie
Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

Een diepere duik in de geheime wereld van Haruki

22 maart 2018

Soms mag het ook eens non-fictie zijn :)

Over het werk van Murakami is al veel gezegd, maar nog niet zo heel veel geschreven. In de serieuze literaire kringen wordt het nog vaak afgedaan als louter entertainment vanwege het surrealistische karakter van zijn oeuvre.
Niet zo volgens Ype. Matthew Carl Strecher en Jay Rubin gingen hem al vooraf, maar Ype levert hier een originele kijk op het werk van Murakami, met het oog op de Japanse (maar ook Westerse) fundamentele gespletenheid.
Terugkerende thema's als zelfbehoud, schaduwen, zelfkennis, de dood en het lot en vrijheid worden één voor één aangepakt met standpunten die voortbouwen op zijn voorgangers maar er nog vaker tegenin gaan. Aan de hand van voorbeelden uit zowat alle boeken en kortverhalen, snijdt Ype doorheen de vele lagen die op het eerste zicht verborgen blijven.
Eén ding is zeker: aan het einde van elk boek is geen personage dezelfde als die van in het begin.

De achterflap beweert: "Dit diepgravende maar toegankelijke boek dringt door tot in de kern van Haruki Murakami's oeuvre: de existentiële worsteling van de moderne, gespleten mens. Het wakkert de zin aan het werk van de Japanse grootmeester te herlezen en nieuwe dieptes te peilen."

En daar sluit ik me bij aan.
In tegenstelling tot Matthew Carl Strechers 'The Fobidden Worlds of Haruki Murakami', is dit veel toegankelijker en nodigt het uit om alle boeken te herlezen met deze nieuw verworven kennis in het achterhoofd :)

Getipt

Synopsis

Een analyse van het complete werk van Murakami aan de hand van het overkoepelende thema: de fundamentale gespletenheid in het menselijk bestaan.

Dries Debie
Leestip van Dries Debie
Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

Murakami en het gespleten leven
Titel:
Murakami en het gespleten leven
Auteur:
Ype Boer
# pagina's:
203 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij AUP
ISBN:
9789462981720
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Levenskunst ; filosofie
Doelgroep:
Volwassenen