Een weeffout in onze sterren - Overrompelende young adult voor alle leeftijden
Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Overrompelende young adult voor alle leeftijden

3 juli 2017

Een kleine steek van jaloezie, die voel ik telkens als ik iemand zie beginnen aan Een weeffout in onze sterren van John Green. Want ik wou dat ik die overrompelende leeservaring steeds opnieuw kon beleven. Onbevangen. Maar ik ben natuurlijk ook blij als ik zie dat er weer een zieltje gewonnen is voor John Green, die fantastische boeken schrijft. Over jongeren, maar voor mensen van alle leeftijden.

Het is moeilijk om iets over de plot te vertellen zonder te veel te verraden en de pret te bederven. Het volstaat denk ik om te zeggen dat het een liefdesgeschiedenis is tussen Hazel en Gus, beiden getroffen door kanker. Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten, slaat de vonk over en worden ze hopeloos verliefd op elkaar. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek, Een vorstelijke beproeving, van de Nederlandse schrijver Peter Van Houten, die in Amsterdam woont en die ze gaan bezoeken. Het is het begin van een verrassend avontuur.

Ik hoor je al denken, een boek over kanker, nee dank je, maar het is absoluut geen kankerboek. Het is zo veel meer. Ja, het gaat natuurlijk over pijn en lijden, maar ook over de kracht van liefde en de zin om te leven. Het is ongelooflijk hoe Green zo’n moeilijk onderwerp zo mooi in beeld brengt. Met galgenhumor en met taalgrapjes, de typische Green-elementen. Het boek is filosofisch en down-to-earth tegelijkertijd: het gaat over wat ons mens maakt, wat ons met elkaar verbindt en wat ons bij elkaar houdt. Kortom, een boek dat je moet lezen en dat je niet onberoerd laat.

Synopsis

Een 16-jarig meisje weet niet hoe lang ze nog te leven heeft. Vanwege die onzekerheid biedt ze aanvankelijk weerstand tegen de toenadering van een jongen, die zelf kanker overwonnen lijkt te hebben.

Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Een weeffout in onze sterren
Titel:
Een weeffout in onze sterren
Auteur:
John Green
# pagina's:
264 p.
Uitgeverij:
Lemniscaat
ISBN:
9789047706618
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ziekten
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd